23948sdkhjf

Tyskar bygger nya Odenplan

Banverkets upphandling för entreprenad Odenplan och Vasatunneln, en del av Citybanan i Stockholm, är nu klar. Tyska Bilfinger Berger vann kontraktet som är värt 1,1 miljarder kronor.
Entreprenaden för Odenplan och Vasatunneln sträcker sig mellan strax sydöst om Odenplan och upp till spårområdet vid Tomteboda. Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för den nya spårtunneln och stommen till en helt ny pendeltågstation vid Odenplan, med nya uppgångar och med anslutningar till grön tunnelbanelinje. Fem anbud kom in i den internationella upphandlingen och konkurrensen var stenhård enligt Banverket.

- Av fem kvalificerade anbud fann vi att det tyska företaget Bilfinger Berger denna gång gav oss det bästa anbudet. Vi är mycket glada idag att entreprenaden för Odenplan och Vasatunneln är upphandlad. Vi är nu i hamn med de tre största upphandlingarna för Citybanan. Samtliga tre upphandlingar är inom budget och tidplan, säger projektchef Kjell-Åke Averstad .

Avtalet innebär en entreprenad i utökad samverkan. Rent konkret planeras arbetet med entreprenaden påbörjas med etablering av byggarbetsplats vid Norra Stationsgatan i mars 2009. Sprängarbeten påbörjas tidigast efter påsk 2009 vid Norra Stationsgatan. Etableringen på Odenplan påbörjas tidigast i början av 2010. 500 000 kubikmeter berg schaktas bort när spårtunneln ska byggas och utrymme för den nya stationen och dess uppgångar skapas. 25 000 kubikmeter betong går åt vid bygget. Merparten av transporterna går på Norra Stationsgatan via Norrtull.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484