23948sdkhjf

ökning av gästnätter

Sörmland hade 32 000 kommersiella övernattningar i december 2008, en ökning med tre procent jämfört med december 2007. Samtidigt minskade antalet gästnätter i Sverige med en procent.
Inkvarteringsstatistiken visar för december 2008 att antalet kommersiella övernattningar i Sörmland uppgick till drygt 32 000 övernattningar på hotell, vandrarhem och i stugbyar. Detta är en ökning med tre procent jämfört med samma period 2007. Antalet gästnätter i hela Sverige minskade med en procent i december och i Stockholm- Mälardalen minskade antalet gästnätter med fyra procent.
För helåret 2008 ökade övernattningarna i Sörmland med totalt tre procent vilket gör att Sörmland håller jämna steg med Sverige som helhet, under samma period. Sörmland redovisar en kraftig procentuell ökning av utländska övernattande besökare för 2008. (+ 23 %). Motsvarande ökning i Sverige är fyra procent och i Stockholm- Mälardalen fyra procent. Av utländska gäster utgjorde italienare den största gruppen och därefter kommer tyskar och britter.
Siffrorna från Statistiska centralbyrån visar att hotellen i Sörmland stod för 90 procent av gästnätterna och det gav länet en rumsbeläggning på 30 procent. Jämfört med 2007 minskade hotellbeläggningen med två procent. I december utmärker sig vandrarhemmen rejält jämfört med 2007 (+22%). Fler valde denna boendeform som alternativ till hotellrum.
- I gruppen utländska besökare som bodde kommersiellt i december var italienarna den antalsmässigt största gruppen. Vanligtvis ligger tyskarna i topp, men i december skedde alltså ett byte på ”tronen”. Katrineholm ökade mest (+18 %), följt av Nyköping (+16 %). Störst nedgång noterades i Strängnäs (-28 %) vilket är anmärkningsvärt, eftersom dansbandskampen bör ha påverkat mer positivt. En fortsatt positiv utveckling för hela länet 2009 kräver gemensamma insatser där vi tillsammans arbetar för att utveckla turismen”, säger Ola Nilsson, VD Sörmlands turismutveckling AB i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078