23948sdkhjf

Bussar för en miljard

Giganten Concordia Bus köper bussar för en miljard kronor. Volvo, Scania och MAN ska bygga bussarna.
Concordia Bus storköp av bussar är till allra största delen en följd av de nya avtal som de senaste månaderna vunnits på den nordiska kollektivtrafikmarknaden i Sverige, Norge och Finland. Men till en del handlar det också om återinvesteringar.

– Våra bussinköp är en konsekvens av det stora förtroendet vi fått hos våra nordiska uppdragsgivare i form av en mängd nya avtal, säger Sjur Brenden , marknads- och inköpsdirektör i Concordia Bus.

Det rör sig om nära 400 bussar som kommer att levereras av de svenska tillverkarna Volvo och Scania samt av tyska MAN. Merparten av ordersumman, 58 procent, läggs hos Volvo Bussar. Hela ordersumman är fullt förhandsfinansierad. Anskaffning och finansiering hanteras av koncernens fleet bolag Concordia Bus Fleet. Nära hälften av de nya bussarna kommer att rulla i Sverige, resterande i Norge och Finland i de områden där Concordia Bus vunnit trafikupphandlingar.

– Detta är upphandlingar som skett i stark konkurrens, där vår trovärdighet och arbetet med resurseffektivitet har gett resultat, säger Sjur Brenden.

Under andra halvåret 2008 vann Concordia Bus 44 procent av de offentliga upphandlingar man deltog i. Det har lett till avtal som, fullt utnyttjade, har ett totalt ordervärde på 6,5 miljarder kronor. Inklusive dessa avtal kommer Concordia Bus att ha 16 procent av den nordiska marknaden för kollektiv busstrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063