23948sdkhjf

Rökrutor på Malmö C

Banverket har nu inlett ett sex månader långt försök med rökzoner på Malmö Centrals plattformar. Tydliga skyltar och askkoppar ska locka rökarna till sig.
– Att inrätta rökzoner är både en hälsofråga och en trivselfråga. Vi hänvisar rökarna till rökrutorna och ickerökarna kan medvetet dra sig bort därifrån, säger Lars Ekdahl på Banverket i Malmö.

Totalt 13 rökrutor med stolpe och tjocka vita streck finns. Två på de flesta plattformarna, en i början och en strax innan där taket slutar. På någon av plattformarna finns bara plats för en ruta. Att det inte införs totalt rökförbud på plattformarna beror på den svenska tobakslagstiftningen – det är helt enkelt inte tillåtet att förbjuda perrongrökning eftersom det inte handlar om ett slutet rum.

Så är det inte i en rad andra europeiska länder: I Storbritannien är hela stationsområdet rökfritt. I Frankrike, Spanien, Portugal, Schweiz, Österrike och Storbritannien är det inte tillåtet att röka på plattformar. I Tyskland råder rökförbud på plattformar, utom på de största stationerna där det finns rökrutor. Holland tillåter också rökning på särskilda platser.

I Belgien och Danmark är det dock fritt fram att röka överallt på öppna plattformar, där förekommer heller inga särskilda rökrutor, det är bara att röka, aska och fimpa efter behag.

Försöket på Malmö C är det första i Sverige och ska utvärderas om ett halvår. Faller det väl ut kan det därefter bli aktuellt med rökrutor på fler stationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066