23948sdkhjf

Volvo Bussar varslar 55

Volvo Bussar har varslat 55 anställda vid anläggningen i Viared utanför Borås. Volvos marknadsandel har rasat senaste året, trots att bussarna fortsätter att öka.
Varsel inom fordonsindustrin hör inte till ovanligheterna i det rådande konjunkturläget. Hittills har dock bussarna varit förskonade från kräftgång, nyregistreringarna har fortsatt uppåt och på många håll i Europa är efterfrågan större än produktionskapaciteten. Nu kommer dock första tecknet på en avmattning – i vart fall för Volvo Bussar som tvingats varsla 55 anställda vid fabriken i Viared utanför Borås.

Bakom det drastiska beslutet ligger en envist vikande orderingång för Volvo Bussars del. Under fjärde kvartalet 2008 beställdes 18 procent färre bussar jämfört med samma tid 2007. Framför allt är det turistbussar som rasar medan läget för stadsbussar är bättre. Men det räcker inte för Volvos del som nu tvingas skära rejält bland de 375 anställda vid fabriken i Viared. Ett varsel var visserligen väntat eftersom de anställda tidigare informerats om att orderingången hade minskat. Däremot blev antalet en smärre chock, enligt fackföreningen Metall på Volvo Bussar.

Redan under hösten försökte företaget möta den minskade orderingången genom att dra ner arbetstiden enligt de regler som finns i kollektivavtalet. Men det räcker inte längre, enligt företagsledningen. Eftersom Volvo Bussar i Viared inte anställt en enda medarbetare sedan 2004 så har de som nu varslats jobbat länge på Volvo. För att få vara kvar bör man inte ha anställts efter 1999, enligt Metallklubben.

Av fabrikens 345 anställda är 275 arbetare och 70 tjänstemän. Nu har 50 arbetare varslats om avsked vilket utgör drygt 18 procent av arbetsstyrkan medan de 5 tjänstemän som varslats endast utgör 10 procent av den yrkeskategorin. Något som Metallklubben är missnöjd med och kräver nu lika andel arbetare/tjänstemän på varsellistan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08