23948sdkhjf

Dags för Kollektivtrafikdagen!

Den 15 april genomförs Kollektivtrafikdagen 2009 på Parken i Stockholm. Branschens tungviktare behandlar framtidens kollektivtrafik – det är hög tid att anmäla deltagande!
Nästa generations kollektivtrafik måste bli bättre och effektivare för att kunna locka fler resenärer. Och fler resenärer är nödvändigt – om miljö- och klimatmålen ska kunna uppnås. För ett år sedan fattade därför fem av kollektivtrafikens branschorganisationer beslutet att inleda fördubblingsarbetet. År 2020 ska kollektivtrafikens marknadsandelar av de totala persontransporterna ha fördubblats. Fler måste låta bilen stå, är budskapet.

Kollektivtrafikdagen som arrangeras av tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM i samarbete med bland andra Swebus , PlanIT Sweden AB och Malmator kommer att visa var branschen står i dag. Hur går det då med fördubblingsarbetet? Ännu är bilen dominanten när det gäller pendling mellan hem och arbete, kollektivtrafiken kommer först på tredje plats efter cykeln.

Så var det 2008 men nu händer det mycket och det händer snabbt. Om det talar Charlotte Wäreborn Schultz , vd för Svensk Kollektivtrafik och Anna Grönlund , förbundsdirektör för BR, Bussbranschens Riksförbund. Anna Grönlund kommer speciellt att beröra hur busstrafiken kommer in i fördubblingsarbetet medan Charlotte Wäreborn Schultz ger en övergripande bild av vad som hänt hittills och vad som sker under den närmaste framtiden i fördubblingsarbetet.

Anders Knape , ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, berättar om hur organisationerna han företräder ska bära sig åt för att öka kollektivtrafikåkandet. Peter Danielsson , miljöchef på Volvo Bussar, slår ett slag för ”spårvagnar på gummihjul”, BRT, Bus Rapid Transit. Här förenas bussens flexibilitet med spårvagnens kapacitet.

Lennart Hamnered , förbundsordförande Svenska Taxiförbundet, ska ge sin bild av den mest flexibla delen av kollektivtrafiken – taxibilarna. Ulf Adelsohn som en gång avreglerade taxibranschen fortsätter på avregleringstemat nu när hela kollektivtrafiken står inför en kommande avreglering. Ulf Adelsohn tänker den här gången syna avregleringen ur kundnyttans perspektiv.

Lars Kleppe , vd Alstom Transport Norden fortsätter med spårbunden kollektivtrafik, här handlar det om hans syn på hållbara transporter för en attraktiv kollektivtrafik och stadsutveckling. Om järnvägens möjligheter och ökat inflytande för tågresenärerna i framtiden talar Jan Brandborn, tidigare generaldirektör i Trafiksäkerhetsverket, Banverket och Vägverket. Christer Ljungberg , Trivector, kommer att leverera sin bild av hur den nästa generations kollektivtrafik ska utformas för att få fler att åka med.

Dagen avslutas med en paneldebatt med Ibrahim Baylan (S), Karin Svensson Smith (MP) , Nina Larsson (FP) och Jan-Evert Rådhström (M). Anmäl dig redan i dag så får du rabatterat pris, klicka på ”Kollektivtrafikdagen” högst upp till höger på rt-forum.com!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093