23948sdkhjf

Punktligare trafik i Göteborg

Göteborgs stadstrafik blev punktligare under 2008. Åtta av tio turer gick i rättan tid vilket är tre procentenheter bättre än under 2007. Spårvagnarna var lite bättre än bussarna.
Punktligheten på Göteborgs spårvagnar och bussar blir allt bättre. Sedan 2006 har Västtrafik mätt punktligheten i stadstrafiken varje månad och under de senaste två åren har den förbättras med drygt åtta procentenheter för spårvagn och med drygt fyra procentenheter för buss.

- Sedan kontanterna försvann från bussar och spårvagnar har vi sett en tydlig förbättring av punktligheten. Men vi ska bli ännu bättre. Det är ett kvalitetslöfte till våra resenärer. Därför fortsätter vi vårt samarbete med Göteborgs Stad och våra entreprenörer för att resenärerna ska kunna lita på att bussen eller spårvagnen går enligt tidtabellen, säger Hugo Lepik , Affärsområdeschef för Göteborgs Stadstrafik.

En stor del av arbetet är inriktat på att ge kollektivtrafiken företräde, att se till att bussar och spårvagnar inte är i vägen för varandra eller fastnar i samma köer som privatbilismen. Det kan till exempel handla om att införa egna busskörfält, prioritet vid signaler eller att tydligt markera spårutrymmet för spårvagnarna. Andra åtgärder som är prioriterade under 2009 är att bredda vissa hållplatsytor för snabbare på- och avstigning samt spårarbeten för att höja standarden och därmed hastigheten. Dessutom sker en ständig förbättring av informationen vid eventuella störningar.

- De utmaningar vi har nu är att möta den ökade mängden resenärer som väljer kollektivtrafiken samtidigt som vi ska parera de stora trafikomläggningarna som kommer. Under förra året ökade resandet med stadstrafiken i Göteborg med 5 procent. Busstrafiken ökade med hela 13, 5 procent. Det är klart att det ställer krav på oss, säger Hugo Lepik.

Västtrafik har redovisat punktlighetsstatistik för spårvagnar på Västtrafiks hemsida varje månad sedan i maj 2008. Nu finns även punktlighetsstatistik för bussen tillgänglig. Under 2008 var punktligheten för spårvagn i genomsnitt 79 procent och för buss 74 procent. Motsvarande siffror för 2007 var för spårvagn i genomsnitt 76 procent och för buss 71 procent, vilket innebär en förbättring med 3 procentenheter. Spårarbetena på Frölunda Torg, Angeredsbanan och Viktoriabron försämrade punktligheten i hela stadstrafiken, liksom renoveringen av Älvsborgsbron.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128