23948sdkhjf

Succé för flexlinjen i Hallsta

Flexlinjen i Hallstahammar som infördes för två år sedan kommer att permanentas. Linjen har blivit omåttligt populär, rapporterar tidningen VLT.
Såväl ekonomiskt som för brukarna har flexlinjen i västmanländska Hallstahammer blivit en stor framgång. Nu föreslås den bli en permanent del av kommunens kollektivtrafik. Sedan starten i början av 2007 har antalet resande hela tiden ökat. Under 2008 gjordes närmare 10 000 resor totalt och allt pekar på att ännu fler kommer att åka under 2009.

Antalet resande ökar stadigt sedan starten i januari 2007. Förra året gjordes nästan 10000 resor med linjen. För att flextrafiken ska bära sig måste emellertid de dyrare färdtjänstresorna minska – och så har skett i Hallsta. Att åka färdtjänst kostar kommunen 215 kronor medan en resa med flexlinjen kostar 63 kronor. Under 2008 genomfrödes 2 500 färre färdtjänstresor än år 2007 vilket innebär en besparing på drygt en halv miljon kronor. Det är nästan lika mycket som vad flextrafiken kostade under förra året.

Därför vill kommunledningen i Hallstahammar permanenta flexlinjen trots att alla praktiska detaljer ännu inte är lösta: I dag står tre kommunala nämnder som finansiärer av flexlinjen, i framtiden vill kommunledningen att all kollektivtrafik liksom infrastrukturfrågor ska ligga under en enda nämnd. I dagsläget är det tre nämnder som finansierar flexlinjen. Nu föreslår man att det ska göras en översyn som ska sluta i att samtliga frågor som rör kollektivtrafik, färdtjänst och infrastrukturfrågor samlas hos en nämnd.

Om kommunfullmäktige permanentar flexlinjen så måste riktlinjerna för färdtjänsten omarbetas. I princip ska alla färdtjänstberättigade som kan åka med flexlinjen bli hänvisade till denna i framtiden. Då kommer färdtjänsten att minska ytterligare och på så sätt spara utgifter för Hallstahammars kommun.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062