23948sdkhjf

Färre resor i krisens spår

Drygt var tredje svensk sparar in på sin dagliga konsumtion på grund av finanskrisen. Det man framför allt drar in på är resor och restaurangbesök. Att resa mer kollektivt är dock ingen trend, ännu, visar en nordisk undersökning som försäkringsbolaget If genomfört.

Varannan ung person mellan 20 och 24 år uppger att de har påverkats ekonomiskt, jämfört med knappt var tredje i gruppen 55-70 år. Undersökningen visar också att det sparas i alla grupper i samhället, oavsett inkomst. Både låg- och höginkomsttagare har dragit åt svångremmen.
- Undersökningen visar tydligt att krisen har gjort att svenskarna konsumerar mindre än tidigare. säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.
Spartrenden är tydlig i hela Norden, men man spar in på olika saker. I Sverige lägger man framför allt mindre pengar på resor, medan man i Norge drar man ned mest på fritidsaktiviteter. I Finland är det främst maten man lägger mindre pengar på.
- Få har valt att byta till billigare försäkringar eller lägga om sina vanor och börjat åka mer kommunalt. Det kan betyda att folk hoppas på att krisen blir kortvarig. Det kan också vara så att man drar ned först där det är lättast, säger Caroline Uliana.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062