23948sdkhjf

Maltsatsning på Border Shop

Scandlines gränshandelsföretag Border Shop satsar stort på kvalietssprit och fina viner. Bland annat för styra över handeln från det populära men skrymmande ölet till lönsammare varor.
Få vet det, men så är det: Det flytande dryckesvaruhuset vid färjeläget i tyska Puttgarten är världens tredje största alkoholbutik. Varuhuset drivs av Scandlines dotterbolag Border Shop som inte redovisar sin omsättning eller vinst men uppger att 110 personer arbetar i Puttgarten. Border Shop har även varuhus i Sassnitz. Hela verksamheten bygger på det faktum att Tysklands alkoholskatt är väsentligt lägre än den i Sverige och Danmark.

Under 2008 såldes 23 miljoner liter öl av Border Shops bägge varuhus i Tyskland. I Puttgarten kommer kunderna till lika delar från Danmark och Sverige medan kunderna i Sassnitz enbart är svenskar. Detta gör att både priser och utbud skiljer sig åt mellan butikerna.

– Konkurrensen är också den lite olika runt de olika varuhusen. Och medan svensken gärna tar med sig svensk öl hem så händer det aldrig att danskar köper svensk öl i Puttgarten, säger Lindy Kjøller , produkt- och kundchef för Scandlines Border Shop.

Detta bisarra faktum leder till att svenska bryggerier dagligen kör långtradare med öl till Puttgarten och Sassnitz – därefter körs ölen tillbaka till Sverige mindre fordon.

– Faktum är att ölet är ett problem, det tar ohygglig plats i varuhusen och det är svårt att hantera. Det här gör att öl är en artikel som på grund av stora lagerkostnader inte ger så mycket som andra varor. Därför satsar vi allt med på viner och nu senast singel malt whiskey, säger Lindy Kjøller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094