23948sdkhjf

Samarbete säkrar idrottsresor

Bussbranschens Riksförbund, Riksidrottsförbundet och NTF ingår ett fördjupat samarbete för säkrare och miljövänligare idrottsresor med buss.
Landets idrottsföreningar är storkonsumenter av bussresor. De hör till den grupp som ofta abonnerar buss för såväl kortare som längre resor. Varje år tar över en halv miljon idrottsintresserade svenskar bussen för att delta i eller besöka idrottsevenemang.

I det framtida samarbetet ska BR utforma stöd till landets idrottsföreningar kring upphandling av busstransporter. Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR, deltar även i arbetet med att göra miljöer kring idrottsanläggningar trafiksäkra och tillgängliga för bussar. Ett nytt material tas fram, som bland annat består av ett gemensamt bussreseavtal, men också olika mallar att användas vid beställning av bussresor. Det betyder att beställningar av bussresor blir enhetliga, genom att beställarna ställer likartade säkerhetskrav oberoende var i landet de befinner sig.

Riksidrottsförbundet kommer genom sina kanaler att informera om detta och uppmuntra idrottsföreningarna att anlita seriösa företag, för att åstadkomma så trafiksäkra och miljöanpassade transporter som möjligt. Samarbetet ska fortsätta och bussvillkoren utvecklas i takt med att nya kunskaper, lagstiftning och kundkrav utvecklas.

- Vårt övergripande mål i samarbetet är att marknadsandelen för bussar ska öka och leda till fler affärer för våra medlemsföretag samtidigt som idrottsresorna blir mer trafiksäkra och miljövänliga. Det är positivt att RF i sitt policyprogram rekommenderar landets idrottsföreningar att anlita företag anslutna till BR och att resorna ska omfattas av överenskomna regler, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör på BR.

- Att åka buss är det säkraste sättet att färdas på väg. Men både bussarna och säkerheten i anslutning till av- och påstigningsplatsen kan bli ännu bättre. Genom att ställa rätt krav redan vid första kontakten med bussföretaget har den som beställer resan stora möjligheter att påverka resans säkerhet, säger Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjandes, NTF, vd, Jan Sandberg .

- Riksidrottsförbundetser mycket positivt på BRs stöd till landets idrottsföreningar kringtrafiksäker och miljöanpassad upphandling av busstransporter, vitror också på ett fortsatt positivt samarbetemed BR föratt med tekniken och Internets hjälp i framtiden öka fördelarna med samåkning och busstransporter, vilket är såväl mer trafiksäkert som miljövänligt jämfört med personbilstransporter, säger Rolf Jönsson , handläggare på Riksidrottsförbundet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062