23948sdkhjf

Holmötrafiken säkrad

Det verkar som om turerna kring hur trafiken mellan Holmön och fastlandet ska gå till är på väg att få en permanent lösning – färjan Nordö är på väg till Umeå och besöksnäringen tryggas.
Konflikten om trafiken till och från Holmön ser ut att gå mot en lösning. Vid en överläggning mellan Vägverket, kommunen och landstinget idag meddelade Vägverket att färjan Nordö är på väg att flyttas till Umeå för att sättas i trafik mellan fastlandet och Holmön. Färjan Nordö, som tar 200 passagerare och 12 bilar, blir ny åretrunt- färja. Nordö ska kompletteras med en svävare som ska användas när förhållandena är så svåra att Nordö inte kan användas. Svävaren ägs av entreprenören Ted Tjärnlund som driver företaget Bygg & Montage i Hörnefors. Kommunstyrelsepolitikern Sven-Olov Edvinsson (C) företrädde kommunen i överläggningarna som ägde rum på Länsstyrelsen.

- Det står utom allt tvivel att Vägverket har året runt ansvaret för trafiken. Från kommunens sida har vi lämnat ett besked om att vi ska hjälpa till så att vi kommer över tröskeln. Det betyder att kommunen tar ansvaret för nödtransporter i väntan på att Nordö och den nya svävaren träder i kraft, säger Sven-Olov Edvinsson.

Färjan Nordö blir avgiftsbelagd för de som inte bor på Holmön. Reglerna blir desamma som när färjan Helena Elisabeth användes.

- Turister och visfestival får lösa biljett som tidigare, men i och med detta har trafiken säkrats på ett sätt som både Holmöborna och visfestivalarrangörerna är nöjda med, berättar Sven-Olov Edvinsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079