23948sdkhjf

Tre slåss om Pegasuspriset

Göteborgs Hamn, Viking Line och Allren AB har gått vidare till finalen av Pegasuspriset 2009 – vem som vinner avlöjas på Stora TransportDagen 30 mars i Stockholm.
Den slutliga vinnaren avslöjas på Stora TransportDagen i Stockholm den 30 mars när den oberoende juryn bestående av Alice Bah Kuhnke, Per Kågesson och Mats Linder meddelar sitt beslut. Priset är riktat till företag i hela transportnäringen och går till det företag som under det gångna året bidragit mest till att säkra en hållbar utveckling ur såväl miljömässiga som ekonomiska och sociala aspekter.

Göteborgs hamn nomineras inte minst för sitt drivande arbete i att utveckla dagliga tågpendlar till 22 orter i Sverige vilket årligen minskar koldioxidutsläppen med tiotusentals ton. Göteborgs hamn bedriver i övrigt ett brett miljöarbete som bland annat omfattar miljödifferentierade hamnavgifter och ett program för landanslutning av el när fartyg ligger vid kaj.

Viking Line nomineras för ett ambitiöst miljöarbete med stor bredd. Bland annat har Viking Line sedan början av 1990-talet konsekvent använt lågsvavlig bunkerolja och flertalet fartyg har avancerad rening av kväveoxider. Viking Line har också utvecklat bra system för omhändertagande av avfall och avfallsvatten.

Allren AB nomineras för att ha visat prov på god vilja och tydligt ledarskap när målet för en minskad klimatpåverkan har fått sin tydliga plats på dagordningen, i alla led. Bränslet i företagets fordonspark har successivt bytts, personalen utbildas för att bli mer miljömedvetna och allt styrs och mäts utifrån Allrens miljöplan. Även kunder erbjuds utbildning så att de i sin tur blir mer miljömedvetna.

Vinnaren belönas med ett för Pegasuspriset specifikt utformat konstverk av Lasse Åberg .

FAKTA/Pegasuspriset

De här organisationerna står bakom priset: TransportNäringen i samverkan omfattar bransch- och arbetsgivarorganisationer inom hela transportsektorn – oavsett vilket element det handlar om. TransportGruppen med sina åtta förbund, Branschföreningen Tågoperatörerna, Svenska Bussbranschens Riksförbund, Svensk Kollektivtrafik, Svenska Petroleum Institutet, Svenska Taxiförbundet, Föreningen Svenskt Flyg och Sveriges Åkeriföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062