23948sdkhjf

Mer kräm till Centralen

Siemens hjälper Banverket att modernisera strömförsörjningen till Stockholm Central. För 361 miljoner kronor ska mer ström fixas fram så att tågen inte blir stående.
Banverkets mångmiljoninvestering för att öka strömförsörjningen till tågtrafiken i Stockholmsområdet ska vara genomförd till 2011. Kapaciteten ska öka med hjälp av modern teknik från Siemens som ska leverera nya omformarstationer i Eskilstuna och Häggvik. Moderniseringen kommer att ge en effektökning och stabil eltillförsel med låga förluster.

Passagerar- och godstrafiken på järnväg har ökat dramatiskt de senaste åren. Det ställer högre krav på kapaciteten i kraftförsörjningen vilket innebär att den äldre utrustningen för strömförsörjningen inte längre räcker till.

Nu satsar Banverket 361 miljoner kronor på att öka kapaciteten genom modernisering av strömförsörjningen till tåglinjerna i Stockholmsområdet. Det är Siemens som har fått uppdraget att leverera nyckelfärdiga uppgraderingar av två omformarstationer i Eskilstuna och Häggvik. Omformarstationerna sköter omvandlingen av spänningen till rätt nivå innan elen går ut i tågledningarna. Samtidigt omriktas frekvensen från 50 Hz till drygt 16 Hz.

Siemens lösning är baserad på en ny teknik, Modular Multilevel Converter (MMC). Denna lämpar sig speciellt väl för detta projekt eftersom de statiska frekvensomriktarna kan byggas upp utan att ta stor plats. Den nya tekniken ger också en jämn och stabil eltillförsel med väsentligt lägre förluster jämfört med tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062