23948sdkhjf

Nytt Pågatåg på spåret

Nästa år kommer det nya Pågatåget Birgit Nilsson till Skånetrafiken. Just nu testas Birgit nere i Salzgitter i Tyskland där hon också byggs av tillverkaren Alstom.
Skånetrafiken har beställt 49 nya Pågatåg som kommer att börja synas i det skånska landskapet någon gång i början av 2010 och där är Birgit Nilsson bland de första tågen som kommer att tas i drift. Pågatågsinvesteringen är Region Skånes hittills största investering

Än så länge är Birgit bara ett tomt skal. Interiörer kommer att sättas på plats senare i år i Tyskland. Där kommer även en rad testkörningar att utföras. Färgen är dock redan nu den äkta Pågatågslila. I och med beslutet att det första nya Pågatåget döps till Birgit Nilsson bryts en 26-årig tradition att Pågatågen enbart ska ha manliga namn, så fortsättningsvis kommer även en rad lila damer att susa runt på de skånska järnvägarna.

Idag rullar det också ett Pågatåg från Trelleborg upp till Alstoms anläggning utanför Stockholm. Detta tåg ska testköras för att sedan tas tillbaka ner till Tyskland. Tåget bogseras upp genom Sverige. Men det dröjer innan Trelleborgarna kan tå tåget till Malmö igen, först måste Citytunneln tas i trafik. De första Pågatågen kom 1983 och i dagsläget finns det 26 Pågatåg plus 2 vikarierande, namnlösa tåg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063