23948sdkhjf

Väderstyrning spar pengar

Smart väderstyrning uppges ha sparat miljoner för tunnelbanan i Oslo. Det handlar om att anpassa värmen till den verkliga temperaturen ute, enligt MET - norska SMHI.
Kollektivtransportproduksjon, KTP, som ansvarar för tunnelbana och spårvägar i Oslo, styr värmeanläggningar efter väderprognoser från MET, norska motsvarigheten till SMHI. Genom att anpassa värmen efter det verkliga behovet kan energiförbrukningen minskas med upp till 85 procent i vissa anläggningar, vilket i så fall skulle innebära besparingar på miljontals kronor totalt.

Det nordiska klimatet vintertid innebär en utmaning för alla som bedriver trafik i olika former. När det gäller spårtrafik är det speciellt besvärligt eftersom snö lätt packar sig i växlarna med trafikstörningar som följd. Därför finns värmeelement som smälter bort snö och is innan det uppstår problem. På motsvarande sätt finns värmekablar som håller plattformar och trappor snö- och isfria vintertid för resenärernas säkerhet. Hittills har dessa värmeanläggningar styrts manuellt eller av aktuell temperatur, vilket medfört att värmen varit påslagen även då det egentligen inte behövts. Det är nämligen bara vid vissa speciella väderförhållanden som värmen behöver aktiveras. KTP har nu kompletterat sin installation av Infracontrol Online med styrning som baseras på väderprognoser från Meteorologisk Institutt, MET.

– Det här är en enkel och genial temperaturstyrning till mycket rimlig investering. Eftersom vi styr efter väderprognoser är vi dessutom bättre förberedda när vädret växlar. Genom att bara ha på värmen när det verkligen behövs kan vi minska energiförbrukningen med så mycket som 85 procent i vissa anläggningar. Vi gör en viktig insats för miljön och minskar driftskostnaderna utan att göra avkall på kvaliteten. Vi räknar med en payoff-tid på runt 1,5 år på gjorda investeringar, säger Johnny Lie som är ansvarig för ENÖK-projekt (ENergi och ÖKonomi) på KTP.

Under den gångna vintern har stora mängder energi kunnat sparas på detta sätt, enligt KTP och nu fortsätter man att bygga ut denna lönsamma väderbaserade styrning.

– Vi räknar med att alla våra 340 växelvärmeanläggningar och våra cirka 80 värmeanläggningar för trappor och plattformar har den här styrningen till nästa vinter. Med en total installerad effekt på cirka 8.5 GWh innebär det besparingar på i storleksordningen 5.3 GWh, säger Johnny Lie.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063