23948sdkhjf

Bra att monopol luckras upp

Idégruppen Vi resenärer välkomnar Västtrafiks beslut att tillåta de företag som kör långväga busstrafik att ta upp resenärer.

Länstrafikbolagen har monopol på den kollektiva trafiken inom respektive län. Det betyder bland annat att expressbussarna inte tillåts ta upp resenärer för resor inom ett och samma län. Om dessa monopol togs bort skulle kollektivtrafiken tillföras ny trafik i mycket stor omfattning, menar Jan-Åke Bosell, Idégruppen Vi Resenärer.Västtrafik har, som första länstrafikbolag, nu beslutat att tillåta de företag som kör långväga busstrafik att stanna var de vill i regionen för att ta upp och släppa av resenärer. Skånetrafiken har tagit ett liknande beslut.
- Det är viktigt att vi länstrafikhuvudmän och de kommersiella expressbussföretagen samarbetar och inte ser sig som konkurrenter. Det tjänar vi alla på, inte minst resenärerna, säger Leif Blomqvist, styrelseordförande på Västtrafik.
Idégruppen Vi Resenärer välkomnar detta initiativ och hoppas nu att övriga länstrafikbolag ska öppna för lokala resor med expressbussarna. Den komfort som expressbussarna erbjuder stärker möjligheterna att ta marknadsandelar från bilismen. Bilisterna lever i en öppen, enkel och kundorienterad värld. Ska de välja bussen framför bilen måste dagens byråkrati inom kollektivtrafiken bort, påpekar Jan-Åke Bosell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063