23948sdkhjf

Svensken bor nära jobbet

Nära hälften av svenskarna har mindre än en kvart till jobbet förutsatt att de inte bor i Stockholm. Det visar en undersökning av försäkringsbolaget If.
Fyra procent av svenskarna har över en timmes resväg till arbetet enligt den nya undersökningen. Försäkringsbolaget If har frågat 3 231 personer i Sverige mellan 18 och 65 år hur lång tid det tar för dem att komma till sin arbetsplats eller skola. Det vanligaste är att man har mellan sex och 14 minuters väg till jobbet. För 47 procent av svenskarna tar resan mindre än en kvart.

If:s undersökning visar på stora skillnader mellan länen. Boende i Jönköping har kortast väg av alla till jobbet. Här tar sig sex av tio (60 procent) till arbetsplatsen på mindre än en kvart. Stockholm har minst andel personer som tar sig till jobbet på under kvarten. Här är motsvarande siffra bara var fjärde person (27 procent).

– Det är vardagslyx att så många svenskar har nära till jobbet. Dessutom är det bra för miljön, säger Caroline Uliana , pressansvarig på If.

För var femte person (19 procent) av de boende i Dalarna och Kalmar län tar det bara upp till fem minuter att ta sig till jobbet.

Fyra procent av svenskarna har över en timmes resväg till arbetet. I Uppsala län har hela 12 procent av de tillfrågade mer än en timme till jobbet och av de boende i Västra Götaland har tre procent mer än två timmars resväg.

FAKTA/Restid och färdmedel till jobbet eller skolan

Upp till 5 minuter 11 procent
6-14 minuter 36 procent
15-29 minuter 30 procent
30-44 minuter 14 procent
45-59 minuter 6 procent
1-2 timmar 3 procent
Mer än 2 timmar 1 procent

I en tidigare undersökning frågade If med vilket färdmedel man tar sig till arbetsplatsen. Så här svarade man:

1. Bil: 47 procent
2. Cykel: 18 procent
3. Kollektivtrafik: 13 procent
4. Går: 10 procent
5. Annat sätt: 1 procent
Arbetar inte/arbetar hemifrån: 11 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078