23948sdkhjf

Skåne skippar papptabell

Den 15 juni är det dags för det årliga tidtabellskiftet för Skånetrafiken. Men den här gången utan duns i brevlådan – skåningarna får titta på nätet eller i mobilen i stället.
Under Skånetrafikens 10-åriga historia har distribution av kommuntidtabeller skett till varje enskilt hushåll i Skånes alla kommuner. Men nu har Skånetrafiken tagit beslut om att slopa all hushållsdistribution. Förhoppningen är att de flesta använder sin mobiltelefon eller internet för att planera resan. Skånetrafiken har sedan start distribuerat ut kommuntidtabeller fritt till alla hushåll en gång per år. Allt som allt rör det sig om 500 000 skånska hushåll till en kostnad av omkring 3 miljoner kronor per år. Undersökningar som Skånetrafiken har låtit göra visar att cirka 70 procent av hushållen slänger tidtabellerna.

– Vi är en modern och miljömedveten förvaltning. Vi kan inte leva kvar i ett förlegat och kostsamt distributionssätt. Idag finns det en rad olika sätt att söka tidtabellsinformation som många gånger är mycket mer dynamisk och korrekt än en statistik tidtabell t ex via vår hemsida och vår Reseplanerare i mobilen, säger Karin Askagården , samordnare för tryck information på Skånetrafiken.

De tryckta tidtabellerna kommer inte helt och hållet att försvinna, tidtabeller kan hämtas på något av Skånetrafikens kundcenter eller hos Skånetrafikens återförsäljare. En annan möjlighet är att ringa trafikupplysningen där man får personlig hjälp att hitta rätt tåg eller buss, därtill finns även Skånetrafikens hemsida, tjänster i mobilen och talsvar Jennie på telefonnummer 020-77 77 24.

– Vi har full förståelse för att vissa kundgrupper kan ha svårare att ta till sig ny teknik, och för dem kommer den tryckta tidtabellen att finnas kvar, men det stora flertalet av våra kunder använder redan idag våra nättjänster. Bland annat har vi över 450 000 resfrågor per vecka i vår Reseplanerare på hemsidan, säger Anders Vårmy , funktionsansvarig för Reseplaneraren på Skånetrafiken.

Skånetrafiken kommer även fortsättningsvis att utveckla fler mobila tjänster som underlättar resenärernas vardag både innan och under själva resan.

Tidigare har alltid giltighetstiden varit 12 månader (från juni – juni året därefter). EU har nu bestämt att all tågtrafik i Europa ska skifta tidtabell den 12 december. Detta innebär att Skånetrafikens sommartidtabell blir en nedbantad version och från och med december 2009 kommer det årliga tidtabellskiftet att ske i december, både för tåg och buss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.843