23948sdkhjf

5 år med Viking Line

1 juni 2009 firar Viking Line ett halvt sekel av verksamhet på Östersjön. Sedan jungfruturen Sedan 1959 har närmare 165 miljoner passagerare rest med rederiets fartyg.
Den första juni 1959 började S/S Viking trafikera Åland och Finland från Gräddö i Roslagen. Den nystartade trafiken innebar en revolution för färjekommunikationen. Hittills hade resorna varit både dyra och obekväma för bilburna. Fordonen behövde inte längre vinschas ombord, S/S Viking hade en ramp som både bilar och lastbilar kunde köras ombord på. En demokratisering av resandet hade inträtt – nu kunde alla unna sig en resa till grannlandet. Bakom initiativet stod den åländske sjökaptenen Gunnar Eklund som avled i dagarna, 92 år gammal.

Sedan 1959 har mycket hänt med rederiets färjor. Det traditionella bilfärjekonceptet har utvecklats till dagens kryssningsfärjor som tillgodoser vitt skilda kundbehov, såsom rekreationskryssningar, konferenskryssningar, persontrafik och frakttrafik. Under de två senaste decennierna har en kraftfull kvalitetsutveckling präglat verksamheten. Stor energi ägnas nu åt frågan hur framtidens miljövänliga fartyg skall byggas för att passa in i den vackra skärgården och med vilka bränslen de skall drivas i framtiden.

– Viking Line har en välanpassad flotta med flera nytillskott på gång. M/S Viking XPRS kom förra året och det pågående nybygget blir den första passagerarfärja som är specialbyggd för kortrutten Kapellskär-Mariehamn. Nästa generation av nybyggen som nu planeras kommer att trafikera Åborutten, säger Jan Kårström, VD för Viking Line Skandinavien.

Sedan Viking Line gjorde sin premiärtur på Östersjön för 50 år sedan har kryssningar på Östersjön blivit en del av den svenska kulturen. Det senaste året har till exempel TV-succén ”Färjan” i Kanal 5 gjort bartendern Håkan, kaptenen Jan-Tore, kocken Glenn och flera i personalen på M/S Viking Cinderella till folkkära rikskändisar. Arbetsplatsdokumentären vann nyligen Sveriges Reklamförbundets guldägg, det prestigefyllda titanpriset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062