23948sdkhjf

Moderaterna ratar infrastrukturen

En färsk undersökning bland kandidater till europaparlamentet som bland annat TransportGruppen ligger bakom visar att Moderaterna inte vill satsa på infrastruktur.
TransportGruppen och Svenska Transportarbetareförbundet har gjort gemensam sak och ställt frågor om transportområdet till de ledande kandidaterna i Europaparlamentsvalet. En övergripande bild visar att oavsett politisk färg finns det en ganska samstämmig svensk syn. På en punkt skiljer sig dock den politiska samsynen åt; Alla nuvarande svenska partier som representeras i Europaparlamentet förutom moderaterna anser att EU behöver satsa mer pengar på infrastrukturen. Kandidater från Centerpartiet och Folkpartiet anser dessutom att pengar till detta ska skjutas över från jordbruksstödet.

Moderaterna menar att tillhandahålla en god infrastruktur är en fråga för varje enskilt medlemsland. Den här synen hos moderaterna är inte helt problemfri. TransportGruppen och Svenska Transportarbetareförbundet tycker sig förstå att det är finansminister Anders Borg (M) som håller hårt i plånboken och därför inte skjuter till de satsningar som Sverige egentligen behöver. Enligt transportbranschen ligger Sverige i botten i jämförelse med andra länder när det gäller extra satsningar på infrastruktur.

– Nu vill moderaterna inte ens att EU-medel ska satsas på infrastruktur. Vi ställer oss frågande till moderaternas bristande insikt om den tydliga sammankoppling som finns när det gäller handel och infrastruktur för tillväxt och välstånd?! Att i lågkonjunktur satsa på infrastruktur är rätt satsade resurser för att stå starkare för framtiden, säger TransportGruppens vd Peter Jeppsson och Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren .

De båda passar också på att jämföra med USA och Kina: Obama och USA satsar på infrastrukturen. Kina satsar majoriteten av sitt stödpaket, 5 000 miljarder kronor, på infrastruktur. Frågan som TransportGruppen och Transportarbetareförbundet nu ställer sig är om EU är tillräckligt snabba och inte minst - hinner Sverige med?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062