23948sdkhjf

Nätverk för spårentusiaster

Nu startar ett nätverk för alla som är intresserade av kollektivtrafik på spår i sin hemstad. Nätverket ska driva fram stöd för en bred spårvägssatsning är det tänkt.
Allt fler svenska städer vill bygga spårvägar med spårvagnstrafik, enligt nätverket interimsstyrelse. Men internationella erfarenheter visar att det inte räcker med god vilja lokalt, det behövs ett statligt engagemang för att utbyggnaden ska bli verklighet. För att driva på utbyggnaden av spårvägar i svenska städer startas idag ett nationellt nätverk.

Det nya nätverkets interimsstyrelse menar att det finns många fördelar med modern spårvagnstrafik. En spårvagn motsvarar två till tre ledbussar och kan därmed öka kapaciteten i transportsystemet i motsvarande grad. Spårvagnar drivs dessutom elektriskt vilket ger ett viktigt och klimatsmart bidrag till förbättrad luftkvalitet i städernas centrala delar.

I Europa har spårvägen varit ett verktyg för stadsförnyelse i tjugo år. Över hela världen har fler än hundra städer sett nya spårvägar födas sedan 1980. Gemensamt för länder där nya spårvägar etablerats är att det finns tydliga spelregler för finansiering. Systemen varierar men det viktiga är att det finns spelregler och pengar avsatta. Så är fallet i Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien, enligt det nya nätverket.

Även i Sverige ser nu flera kommuner spårvägen som den främsta lösningen för att utveckla kollektivtrafiken. Så är fallet i Stockholm, Malmö, Lund och Helsingborg och i de etablerade spårvägsstäderna Göteborg och Norrköping.

För ökat kunskapsutbyte mellan städer som redan har, och de städer som planerar för, spårvagnstrafik bildas idag den tredje juni nätverket Spårvagnsstäderna. Nätverkets syfte är dels att visa på spårvägens styrka för vitalisering och stadsförnyelse, dels att arbeta för tydliga spelregler för finansiering av nya spårvägar.

I det nya nätverkets interimsstyrelsen ingår följande personer:
Sten Nordin , Finansborgarråd, Stockholm
Anders Rubin , Kommunalråd, Malmö
Owe Nilsson , ordförande i Trafiknämnden, Göteborg
Peter Danielsson , Kommunstyrelsens ordförande, Helsingborg
Eva Andersson , Kommunalråd Norrköping
Mats Helmfrid , Kommunstyrelsens ordförande, Lund
Birte Sandberg , 1 vice ordförande i nämnden för kollektivtrafik Region Skåne
Christer G Wennerholm , ordförande för SL och för Svensk Kollektivtrafik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063