23948sdkhjf

Fler bussturer i Nyköping

Tätare bussturer, fler cykelbanor och nya pendlarparkeringar. Det är några förändringar som kan bli verklighet med kommunens förslag till ny infrastrukturplan.
Tisdag 1 september börjar samrådstiden för kommunens förslag till ny infrastrukturplan. Planen beskriver hur trafiken i Nyköping bör byggas ut fram till 2020 så att den passar invånarnas behov och lever upp till målen om hållbar utveckling.

Nyköpings ambition att växa ställer nya krav på infrastrukturen, särskilt kollektivtrafiken. Resor och transporter är en förutsättning för att Nyköping ska vara en bra plats att bo och verka på. Planen tar ett helhetsgrepp om dessa frågor genom att beskriva nuläge och framtidsscenarier för olika trafikslag. Den ger också en analys av framtidens behov och föreslår konkreta åtgärder för trafiken de kommande åren.

Nya busslinjer med tätare turer
En av åtgärderna innebär att busslinjerna läggs om med början redan hösten 2010. Idag avgår de flesta stadsbussarna var tjugonde minut. Kommunstyrelsen gav i våras i uppdrag till Länstrafiken att införa bussturer var femtonde minut. Infrastrukturplanen beskriver närmare hur det kan genomföras.

– All stadstrafik ska mötas vid busstorget och de flesta linjer ska avgå varje kvart i rusningstrafik. Det kräver att flera linjer rätas ut. Fördelarna är snabbare bussresor och smidigare byten i centrum, säger planeringschef Henrik Haugness på Nyköpings kommun.

Linje 163 som idag passerar Bryngelstorp kortas av och kommer att gå mellan centrum och Brandholmen. I Oppeby, Isaksdal och Brandkärr rätas linjerna 165 och 166 ut, samtidigt som det ska blir lättare att ta sig med buss till Påljungshage.

Synpunkter viktiga
Samrådet som pågår till den 31 oktober är till för att samla in synpunkter från organisationer, föreningar och allmänheten. Infrastrukturplanen finns att läsa i Stadshusets entréhall, på Culturum samt på internet. Under samrådstiden hålls också ett antal möten där allmänheten kan diskutera planförslaget med de politiker och tjänstemän som arbetat fram planen. Tider finns på kommunens webbplats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078