23948sdkhjf

Stopp för svarta SJ-biljetter

Med start 2 september inför SJ personliga biljetter. Därmed stoppas möjligheterna till spekulativ andrahandshandel med biljetter köpta via internet.
Men SJ själva vill inte gärna tala om den svarta börshandel som förekommit genom att förslagna aktörer köpt upp attraktiva destinationer för att sedan sälja dem vidare för flera gånger det belopp aktören själv betalt. Det har dessutom förekommit att vissa personer köpt biljett på internet för att därefter via telefon avbeställa den. Sedan har denna ”gratisbiljett” ändå sålts vidare med god förtjänst. I stället talar SJ om att förändringen handlar om att förbättra servicen för resenären:

– Personliga biljetter gör det lättare för oss att informera resenärerna vid exempelvis förändringar i tidtabellerna och trafikstörningar. Genom att begära resenärsnamn i samband med bokning minskar dessutom möjligheterna till spekulativ andrahandshandel, säger Nina Hornewall , försäljningsdirektör på SJ.

Sedan lång tid tillbaka har både flyg- och rederibranscherena ett system av personliga biljetter. Nu inför även SJ detta. I ett första steg kommer biljetter med rörliga priser, resor som kan ombokas och resor som inte kan ombokas, att göras personliga. I ett andra steg kommer även övriga biljetter, däribland resor som kan återköpas, att göras personliga. Personliga biljetter innebär att resenärerna skall visa legitimation ombord för att biljetten skall vara giltig.

– Detta är ytterligare ett steg framåt när det gäller att ge bättre service. Personliga biljetter är till nytta för både SJ och dess resenärer, säger Nina Hornewall.

Biljetter som är köpta redan före den 2 september omfattas inte av legitimationskravet. Alla biljetter som är personliga kommer från och med den 2 september att ha texten Personlig biljett för att undvika missförstånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.9