23948sdkhjf

Skolsatsning för spårintresse

Intresset för järnväg bland landets högstadieelever är måttligt i dag. Nu ska intresset öka genom satsningen ”Banbrytande teknik” som Banverket initierat.
Tillsammans med skolutvecklingsprogrammet NTA, Naturvetenskap och teknik för alla, har Banverket tagit fram temat ”Banbrytande teknik”. Den första utbildningsdagen för lärarna som deltar körde i gång 1 september.

NTA-temat ”Banbrytande teknik” handlar om järnvägen, tekniken och historien bakom järnvägen. Det är en unik möjlighet för högstadieelever att lära sig mer om järnvägen, som är en framtidsbransch som satsar på både mer kompetens och stora teknikprojekt. Det är framtaget på initiativ av Banverket som finansierat utvecklingen och utbildningarna.

– Den typ av samarbete vi i NTA haft med Banverket är ett mycket bra sätt att visa för unga vad teknik är i praktiken, säger Thomas Malmer , programchef IVA.

Temautbildningar för lärare äger rum under september 2009. Omkring 90 lärare deltar från 23 kommuner. Under våren 2010 lärs temat ut i skolorna. NTA har ansvarat för arbetet med temat i samarbete med Banverket, Järnvägsmuseet och Järnvägsskolan i Ängelholm. Faktagranskare är professor emeritus Göran Grimvall, KTH/IVA.

FAKTA/Naturvetenskap och teknik för alla
NTA - är ett skolutvecklingsprogram med syfte att stimulera nyfikenhet och öka intresset för naturvetenskap och teknik hos både elever och lärare. NTA drivs i ett samarbete mellan Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och kommuner och fristående skolor runt om i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078