23948sdkhjf

Helsingborgsredare rasar mot bropriser

De pressade Helsingborgsredarna anklagar nu Öresundsbrokonsortiet för prisdumpning – trots avtal om att färjebiljetten och broöverfarten ska kosta lika mycket rapproterar SR P4 Malmö.
De ilskna färjerederierna begär nu att få möta riksdagens trafikutskott och fråga varför prisöverenskommelsen som både Sverige och Danmark kommit överens om upphört att gälla. Enligt projektledaren för färjornas intresseorganisation erbjuder Öresundsbron priser för lastbilar som ligger 40 procent lägre än det färjorna kan erbjuda. Detta är illojal konkurrens, enligt rederierna som flera gånger tidigare klagat hos regeringen utan att få gehör.

Färjerederierna i Helsingborg anklagar Öresundsbrokonsortiet för illojal konkurrens och begär att få träffa riksdagens trafikutskott. Trots att Sverige och Danmark har kommit överens om att färjornas biljettpriser ska vara vägledande så erbjuder Öresundsbron lastbilsöverfarter som är mycket billigare, hävdar rederiernas samarbetsorgan.

Om det inte hjälper att möta riksdagens trafikutskott hotar Helsingborgsrederierna att stämma svenska staten för avtalsbrott. Tills nu har mycket få fått rätt mot Svenska staten – det samma gäller alla stater som stämts av företag eller privatpersoner. Men ilskan hos Helsingborgsredarna är inte att ta miste på.

I sak kommer redarna att föra fram avtalet mellan Sverige och Danmark som tillkom redan 1991 när bron fortfarande befann sig på planeringsstadiet. Ett avtal där det fastslogs att priset för överfart bro-båt skulle vara det samma. Just detta avtal gjorde också att Helsingborgsrederierna och Helsingborgspolitikerna ställde sig helt positiva till bygget av Öresundsbron.

Enligt rederierna kan en fortsatt prisdumpning från brokonsortiet mycket snart leda till en betydande neddragning eller i värsta fall nedläggning av färjetrafiken Helsingborg–Helsingör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063