23948sdkhjf

Turkronor ska stoppa rån

I veckan införs en ny valuta i Karlstad – turkronan. En verklig kollektivvaluta som bara kan användas till bussresor, på så sätt ska bussrånen stoppas.
Den Karlstadska turkronan används för resor med stadsbussarna. Den nya valutan är ett av de nya sätt som införs för att få stopp på rån av bussförare. Karlstad blir först i landet med en unik lösning på ett allvarligt problem. För att eliminera rånrisken på bussarna införs en egen valuta.

– Att rånare börjat se bussförare som rånobjekt är djupt bekymmersamt och ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Efter två rån mot bussförare i Karlstad i år står det klart att vi måste agera med kraft. Samtidigt måste vi kunna erbjuda kunderna vettiga alternativ till att betala på bussen, säger Sören Bergerland , chef för Karlstadsbuss.

Att snabbt få bort kontanterna på bussarna är en utmaning. Nya tekniska lösningar tar tid. Men redan nu kan Karlstadsbuss erbjuda sms-biljett. Biljettautomater på stan finns sedan en tid tillbaka och denna vecka öppnas en webb-shop.

För att ytterligare öka alternativen att betala sin biljett införs den nya valutan Turkronor. Turkronor kommer att kunna köpas på en mängd ställen i stan och kan användas för att köpa enkelbiljetter, periodkort eller för att ladda Respass. Den som alltid har Turkronor i plånboken kan fortsätta att vara lika spontan som idag.

Totalt handlar det om 33 miljoner kronor som måste hitta nya vägar. Turkronan kan alltså i ett lokalt sammanhang bli en betydande valuta. Sedlarna, som har tydliga Karlstadsmotiv, makuleras vid användningen. De är därför inte till någon nytta för den eventuelle rånare som försöker komma över dem.

Nästa år kommer fler möjligheter. Bland annat får Karlstad fler och mer utvecklade försäljningsautomater på staden och det blir möjligt att sitta hemma på Internet och ladda sina kort. Karlstadsbuss kommer att finnas på plats i en stuga på Stora Torget från och med 9 september för att sälja Turkronor och svara på frågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082