23948sdkhjf

SL-bussar biogasar!

SL och Stockholm Gas AB har ingått avtal som innebär att Stockholm Gas kommer att leverera biogas till den nya bussdepå som SL nu bygger i Gubbängen.
Biogasen ska användas som drivmedel till samtliga 90 bussar som kommer att trafikera depån, vilket kommer att bidra till en bättre miljö i Stockholmsregionen. Att köra bussar på biogas är en nära nog optimal kretsloppslösning. Utsläppen av kväveoxid och partiklar är betydligt mindre från en biogasbuss än en dieselbuss.

Biogasen tillför ingen ny koldioxid till atmosfären utan ingår i det naturliga kretsloppet. Att använda biogas som fordonsbränsle är en av de viktigaste miljöåtgärderna i Stockholm. Gasen produceras lokalt och distribueras i ledning direkt till SL; inga transporter som medför miljöpåverkan förekommer. SL:s miljömål är tuffa och tydliga; hälften av all busstrafik ska köras på förnybart bränsle vid utgången av år 2011 och år 2025 ska all busstrafik ha skiftat över till förnybart drivmedel. I år kommer SLs flotta av biogasbussar att öka från 81 till 129.

– I och med samarbetet med Stockholm Gas AB, säkrar vi tillgången till förnybart bränsle till den nya depån, vilket kommer att bidra till att SL kan fortsätta vara det m–est miljövänliga resealternativet och en föregångare på miljöområdet, säger Ingemar Ziegler , vd SL.

Stockholm Gas satsar på biogas som ett led i modernisering och miljöanpassning av gasförsörjningen i Stockholm. Biogas som drivmedel för fordon blir en ny verksamhet för bolaget.

– SL är en viktig kund när tillgången till biogas i Stockholm fördubblas genom vår försorg. En anläggning för produktion av biogas byggs i Skarpnäck. Råvaror blir olika jordbruksprodukter från närområdet och förbehandlat matavfall från stockholmarna, säger Stockholm Gas AB:s vd Mathias Edstedt .

FOTNOT. Stockholm Gas är ett helägt dotterbolag till Fortum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063