23948sdkhjf

Verkstadsrisker uppmärksammas

Bilverkstäder har en komplex arbetsmiljö med många risker. Det nya materialet Systematiskt arbetsmiljöarbete Motorbranschen ska göra det enklare för bilverkstäderna att ringa in riskerna.
Några vanliga risker som ger upphov till olyckor varje år är hantering av verktyg, maskiner, lyftanordningar och arbetet med kemiska produkter. Även gamla risker som statiska arbetsställningar och buller finns kvar i dessa miljöer och leder till arbetssjukdomar.

För att ha kontroll på riskerna och förbättra arbetsmiljön behövs ett systematiskt tillvägagångssätt. I stort innebär det att man undersöker arbetsmiljön, lyfter fram riskerna och åtgärdar dem. För de risker som inte går att få bort på en gång ska det finnas en handlingsplan.

Det nya materialet förklarar vad arbetet innebär, varför man ska arbeta systematiskt, vem som ska göra vad, hur man sätter igång och vad man gör i nästa steg. Materialet består dels av en skrift, dels av en cd-skiva. På cd-skivan finns ett femtontal exempel på riskbedömningsprocesser och dokument som är användbara i detta arbete till exempel checklistor och blanketter.

Materialet är ett komplement till Bättre arbetsmiljö Motorbranschen som ger grundläggande fakta om arbetsmiljön inom branschen. De båda materialen har tagits fram av Prevent i samarbete med Transportgruppen/Motorbranschens arbetsgivareförbund och IF Metall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078