23948sdkhjf

Norrbotten turistvinnare

Sommaren 2009 tycks bli den bästa någonsin för Norrbottens turistnäring. Antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och i stugbyar var närmare 220 000 i juli - en ökning jämfört med i fjol och i nivå med toppnoteringen 2007, skriver tidningen Norrländska Socialdemokraten.
Till detta ska räknas alla campinggäster, som inte ingår i Statistiska centralbyrån inkvarteringsstatistik. En rundringning till länets campingentreprenörer är en enda lång solskenshistoria enligt NSD.
- Det har varit fullt hela sommaren. Redan i fjol slog vi rekord och i år ökar vi med 30 procent, säger Allan Martinsson, Gällivare camping.
Även Jan-Erik Jaensson, VD för länsturismorganisationen Swedish Lapland, är mycket nöjd med sommaren.
- Jag vågar ännu inte säga om det är rekord men allt tyder på det, säger han.
i sommar, svenskar på semester i Sverige, beroende på lågkonjunkturen och den svaga kronan. Det har blivit dyrare att resa utomlands och medierna haussar upp krisen, vilket gör att folk stannar hemma.
Svenskarna själva utgör närmare 75 procent av turisterna i Norrbotten, enligt Swedish Laplands siffror. Länet som turistmål har marknadsförts särskilt i Mälardalen och Stockholm, genom reklam på bussar och i TV 4.
- Mälardalsregionen är högprioriterad, eftersom det bor så mycket folk där. Dessutom är det lätt att ta sig till Norrbotten från Stockholm. Samtidigt ökar intresset i Västsverige och Skåne också, säger Jan-Erik Jaensson.
Och även de utländska sommarbesökarna blir allt fler. Bara i juli ökade exempelvis antalet tyskar med 19 procent och finländare med hela 69 procent.
- Norrmännen är våra mest trogna återbesökare. De vill ha sol, bad och avkoppling längs med kusten. Sedan Ikea kom till Haparanda åker de dit också, säger Jan-Erik Jaensson.
De satsar extra på att lansera turistregionen hos ett fåtal utvalda, välbeställda målgrupper.
- Vi riktar in oss på äldre turister från Tyskland. De kommer hit för upplevelserna, vill spela golf i midnattsolen och vandra i fjällen. Vi fattar inte hur stort det är med den svenska allemansrätten. Flyglinjen London-Kiruna har precis den målgruppen, säger Jan-Erik Jaensson.
En viktig attraktion är den samiska kulturen. Där finns fortfarande mycket att göra, enligt Swedish Lapland.
- Vi har en enorm efterfrågan på samisk turism. Men utbudet kunde vara mycket större. Det är svårt för turisterna, även de svenska, att nå fram till den genuina samiska kulturen.
- Därför vill vi gärna att den samiska befolkningen utvecklar fler egna turistprodukter, säger Jan-Erik Jaensson.
Sommaren 2009 är en bekräftelse på att Norrbottens turistnäring har stor utvecklingspotential.
- Redan i dag omsätter turistnäringen tre miljarder och sysselsätter cirka 2 500 i länet. Nu ska vi satsa på att utveckla turistprodukterna ytterligare. Vi har för få paketerade upplevelser i Norrbotten, säger Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish Lapland. Allt enligt NSD.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063