23948sdkhjf

Hållbarare stadsutveckling beställd

Regeringen ger fyra myndigheter ett samarbetsuppdrag om hållbar stadsutveckling. För att nå dit krävs bland annat en bättre, effektivare kollektivtrafik.
Regeringen har beslutat att ge fyra myndigheter - Boverket, Formas, Riksantikvarieämbetet och Arkitekturmuseet - ett samarbetsuppdrag om hållbar stadsutveckling. De ska också samarbeta med bland annat Delegationen för hållbara städer och Sveriges kommuner och landsting.

Uppdraget är ett gemensamt initiativ från miljöminister Andreas Carlgren och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, för att knyta samman miljö- och kulturpolitiken. Uppdraget ska också ses som ett led i kulturministerns ambition att arbeta mer sektorsöverskridande.

Ett syfte med detta uppdrag är att visa vilka möjligheter som finns för att förbättra stadsdelar och förorter med utbrett utanförskap, både fysiskt, socialt och med minskad klimatpåverkan. Att involvera boende i arbetet är centralt. Arkitekturens roll för en hållbar stadsutveckling ska särskilt lyftas fram.

I uppdraget ingår att långsiktigt arbeta för att större hänsyn ska tas till såväl miljöaspekter som kulturmiljö, arkitektur och formgivning inom stadsplanering. Goda erfarenheter ska spridas av att arbeta med en helhetssyn, där aspekter som miljö- och klimatpåverkan vägs samman med sociala och kulturella aspekter för att nå hållbara samhällen. Redan när infrastrukturen planeras ska hänsyn tas till hållbara kollektivtrafiklösningar.

Tillsammans ska de fyra myndigheterna också bidra till aktiviteter om hållbart samhällsbyggande under världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, Kina. Aktiviteterna ska skapa internationell uppmärksamhet för svensk hållbar arkitektur och stadsplanering.

Uppdraget ska redovisas i form av en skriftlig rapport senast våren 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.738