23948sdkhjf

Prisutdelning i Bussförar-SM

Tre slutfinalister återstår i Bussförar-SM 2009. I samband med BR:s årsstämma, 1 oktober avslöjas om det blir Ann Enström, Örnsköldsvik, Mathias Axelsson, Köping eller Klas Törnqvist, Huskvarna som tar hem guldpokalen.
Bussförar-SM 2009 har lockat fler tävlande än någonsin. Tävlingen inleddes med ett Internetbaserat teoriprov. De 20 bästa kvalificerade sig till finalen som genomfördes lördagen den 5 september på Trafikcenter i Kumla. Finalisterna fick genomföra ett teoriprov och ett praktiskt körprov i form av manöverprov, sparsam körning och halkkörning. Bästa resultat hade Ann Enström, Mathias Axelson och Klas Törnqvist.

– Genom Bussförar-SM vill vi som ledande nordisk branschtidning för kollektivtrafik stimulera goda prestationer, ett miljömedvetet och trafiksäkert uppförande bland landets bussförare. Genom tävlingen vill vi också bidra till att höja statusen för denna samhällsnyttiga yrkeskår, säger Anders Karlsson , chefredaktör för RESFORUM och TRAFIKFORUM.

– I bussbranschen väntar vi nu med spänning på regeringens utlovade proposition där frågan om åldern för bussförare ska tas upp. Vi vill ju att åldern ska sänkas till 18 år så att alla de gymnasieskolor som nu vill erbjuda bussförarutbildning kan göra det. Sedan kan vi i bussbranschen erbjuda jobb – vi behöver rekrytera 2 500 förare om året de närmaste åren. Årets tre lysande pristagare behöver konkurrens av nya, unga förmågor framöver, förmågor som genom en ny, gedigen gymnasieutbildning kan bli Sveriges bästa bussförare i framtiden. Bara då kan vi säkra en fortsatt kompetens hos våra bussförare och uppfylla målet om en fördubblad kollektivtrafik, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör för Bussbranschens Riksförbund.

Bussförar-SM 2009 arrangeras gemensamt av Svenska Bussbranschens Riksförbund och tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Läs om tävlingen på www.bussforar-sm.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078