23948sdkhjf

Magistern vann Bussförar-SM!

Det blev Mathias Axelsson, vd, skolchef och utbildningsledare i Axelssons Trafikskolor i Köping som vann Bussförar-SM 2009 i stenhård konkurrens.
Bussförar-SM 2009 blev en hård uppgörelse mellan de 20 finalisterna i Kumla i början av september. Till slut återstod bara Mathias Axelsson, Köping, Klas Törnqvist, Huskvarna och Ann Enström, Örnsköldsvik i tävlingen som arrangeras gemensamt av Bussbranschens Riksförbund och tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM.

Det blev alltså trafikutbildaren Matihas Axelsson som drog det längsta strået i årets upplaga av Bussförar-SM. Tvåa blev Klas Törnqvist och bronset gick till Ann Enström.

Axelssons Trafikskolor startades redan 1913 och är en av Sveriges allra äldsta. År 1951 köpte Mathias Axelssons farfar trafikskolan som sedan dess drivits som ett familjeföretag. Själv tog han över ledningen tillsammans med sina syskon 2001.

– Mitt mål var att ta mig upp på pallen, att jag nu nådda ända till toppen känns helt omtumlande. Fantastiskt! Och jag hoppas nu att den här tävlingen kan hjälpa till att höja statusen på bussföraryrket, för det är något som verkligen borde ske. Då kommer vi att få fler bussförare vilket branschen så väl behöver, säger Mathias Axelsson lätt omtumlad efter prisutdelningen under Bussbranschens Förbundsstämma på kvällen 1 oktober.

Mathias Axelsson blev trafiklärare i mitten av 1990-talet och tog sina tunga körkort direkt vid 21 års ålder. Därefter har han utbildat såväl buss-, bil- som mc-förare.

– Men jag har kört mycket buss också ända sedan jag tog busskortet. Jag körde bussresor på helger och kvällar samtidigt som jag arbetade som trafiklärare, säger Mathias Axelsson.

Vilket var det svåraste momentet under Bussförar-SM?

– Varje gren hade sin knepighet, men den sparsamma körningen på simulatorn tyckte jag var allra lurigast. Jag är inte van vid simulatorer så det var litet ovant, men det gick ju vägen i alla fall, säger Mathias Axelsson.

Tvåan Klas Törnqvist arbetar på egna företaget Körkortsjuristen i Huskvarna som framför allt erbjuder juridiskt biträde vid körkortsmål. Klas passade på att fylla 37 år samtidigt som han knep silvret i Bussförar-SM 2009 och frågan många ställer sig är hur en körkortsjurist kan vara så bra bussförare.

– Jag har bakgrund som bussförare och trafiklärare så det är inte så konstigt som det kan verka. Genom att jag kom så här långt i Bussförar-SM hoppas jag att det kan ge bra PR för min verksamhet också, det tror jag att det ska göra, säger Klas Törnqvist .

Trean Ann Enström är den enda utövande bussföraren i Bussförar-SM 2009. Hon kör dubbeldäckare åt Veolia Transport från sin bas i Örnsköldsvik på linjen Sundsvall–Haparanda. Men Ann Enström kör inte hela sträckan, hon håller sig mellan Sundsvall i söder och Umeå eller Skellefteå i norr.

Hur kom det sig att du anmälde dig till Bussförar-SM?

– Det var min son som övertalade mig att vara med, säger Ann Enström .

Han tyckte mamma körde så mycket att hon borde tillhöra landets elit. Så till slut blev hon anmäld. Och hon kom vidare till finalen och tredjeplatsen i Bussförar-SM 2009.

Var det inte svårt att köra en helt ny buss på körprovet i Kumla?


– Eftersom vi byter busstyper ofta tror jag mig kunna ratta i princip vilken buss som helst. Och körvana har jag. Jag har kört buss i tio år nu och en vanlig arbetsdag kan vara 54 mil, men jag trivs mycket bra med det här jobbet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.847