23948sdkhjf

Västtrafik inför ledsagare

Västtrafik inför ledsagarservice på 19 nya platser i Västra Götalands-regionen. Nu ska fler personer som behöver hjälp att byta mellan olika färdmedel eller linjer få det.
Att erbjuda ledsagarservice på större bytespunkter är en del i arbetet med Fokus 2010 - att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla. Ledsagarservice är till för personer som behöver hjälp att byta mellan olika färdmedel och linjer. En ledsagare möter resenären vid bussen, spårvagnen eller tåget och följer personen till nästa anslutning för vidare resa. Med den utökade servicen som Västtrafik inför från och med den 1 december finns ledsagarservice på 27 större hållplatser i Västra Götalandsregionen.

– Vi jobbar kontinuerligt mot målet att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla. Att vi nu kan erbjuda ledsagarservice på fler hållplatser är ett steg i rätt riktning. Men vi har fortfarande en del kvar att göra. På sikt ska servicen erbjudas på alla större hållplatser, säger Nicke Ehk , projektledare på avdelningen för hållbar utveckling på Västtrafik.

Resenären avgör behovet
Det är resenären själv som avgör behovet av ledsagarservice. Den är öppen för alla vid de byten där Västtrafik sköter någon del av trafiken under den tid som bussterminalen eller tågstationen trafikeras. Resenären betalar ingen särskild avgift för denna service, den ingår i respriset.

Ledsagarservice vid fjärrtågsförbindelser
Parallellt med Västtrafik utökar Banverket sin ledsagarservice vid fjärrtågsförbindelser. Från den 3 december kommer servicen att erbjudas på 13 tågstationer i Västra Götaland.

– I dagsläget är det olika beställningsrutiner för Västtrafiks och Banverkets ledsagarservice. Vi har prioriterat att snabbt öka antalet platser med ledsagarservicen. Nu kommer vi att fokusera på att samordna beställningarna oavsett trafikslag så att det bli ännu enklare för resenärerna. Det kan till exempel handla om att vi ska ha ett gemensamt telefonnummer som resenären kan beställa på, säger Nicke Ehk.

FAKTA/Ledsagarservice
Ledsagarservice finns sedan tidigare på följande platser: Alingsås station, Göteborg (Nils Ericsonterminalen, Nordstan, Centralen och hållplatserna på Drottningtorget), Lidköping resecentrum, Kungsbacka station, Mariestad resecentrum, Mölndals station, Skövde resecentrum, Skara busstation. Den 1 december 2009 utökas servicen på följande platser: Borås central, Falköping resecentrum, Herrljunga station, Kampenhof (Uddevalla), Lerum station, Mellerud järnvägsstation, Munkedal station, Mölnlycketerminalen, Partille centrum, Stenungsund station, Strömstad station, Trollhättan station, Töreboda resecentrum, Uddevalla centralstation, Vara resecentrum, Vårgårda station, Vänersborgs central, Åmål station, Öxnered station.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062