23948sdkhjf

Baltic Biogas Bus igång

Tisdagen 1 december invigdes projektet Baltic Biogas Bus i Tartu, Estland. I projektet deltar samarbetspartners från hela Östersjöregionen för att främja biogas som drivmedel i kollektivtrafiken.
SL ligger redan idag långt framme i arbetet med att ställa om till förnybara energikällor. Bara under 2009 kommer SLs flotta av biogasbussar att ha ökat från 81 till 129 stycken. Intresset för att minska beroendet av fossila bränslen har skjutit i höjden, inte minst till följd av klimatdebatten. Allt fler ser nu användandet av biogas som en av flera vägar till lägre utsläpp och en renare miljö.

I projektet Baltic Biogas Bus ingår representanter för städer, kommuner och företag i hela Östersjöregionen. Deltagarna i projektet ska ta fram regionala planer för hur hela kedjan från produktion till distribution och användning av biogas i busstrafiken ska genomföras. Syftet är att få politiker, bussleverantörer, infrastrukturutvecklare med flera att se biogasens potential och att driva utvecklingen av produkter och system för förnybar biogasdrift av bussar.

På plats på dagens invigning finns Estlands miljöminister Jaanus Tamkivi och representanter för SLs biogassatsning. Projektet löper över tre år, har en budget på 4,2 MEUR och är en del i EU:s Östersjöprogram, ”Baltic Sea Region Programme”.

FAKTA/Deltagare i projektet Baltic Biogas Bus
Storstockholms lokaltrafik AB, Stockholm, Sverige (Lead partner)
Ruter, Oslos lokaltrafik, Oslo, Norge
HOG Energi, Norge
Hordaland Fylkeskommun, Skyss, Norge
VTT, Technical Research Centre, Finland
Tartu City, Estland
Riga City Council, Lettland
Kaunas, Kauna Autobusai, Litauen
Motor Transport Institute, Polen
ATI Education, Research and Furtherance of Cooperations, Tyskland
ITC Innovations and Trendcenter, Tyskland
Energikontoret i Mälardalen/Biogas Öst, Sverige
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08