23948sdkhjf

HD friade bussförare

Den bussförare som fälldes för vårdslöshet i trafik efter att ha fipplat med sin mobiltelefon under körning 2006 frias nu av HD.
En bussförare som filmades av en resenär 2006 när han använde såväl mobiltelefon som anteckningsblock under färd mellan Stockholm och Uppsala gjorde inte fel. Det fastslog Högsta domstolen, HD, i veckan. Förarens agerande behöver inte betyda att denne tagit några medvetna risker, enligt HD:s dom.

I Tingsrätten dömdes mannen till dagsböter för vårdslöshet i trafik. Domen överklagades till Hovrätten som även den fällde mannen. Nu har HD ändrat Hovrättens dom genom att konstatera att agerandet visserligen var olämpligt men inte brottsligt. Bussföraren kör i dag lastbil men hoppas genom domen få möjlighet att återvända till den saknade platsen bakom bussratten.

Domen ger även hopp åt en annan förare som mist jobbet nyligen efter en liknande händelse på en SL-buss mellan Stockholm och Norrtälje: Han är i dag arbetslös men har nu kontaktat sin fackförening för att genom dem och HD-domen få hjälp med att häva den uppsägning han tidigare fick.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078