23948sdkhjf

Linköping vann internationellt trafiksäkerhetspris

På onsdagen, den 2 december, vann Linköping utmärkelsen Exellence in Road Safety Awards 2009, det europeiska trafiksäkerhetspriset. De tävlade bland annat mot Malmö, Göteborg, Stockholm, Helsingfors och London.
I oktober undertecknade Linköpings kommun den europeiska trafiksäkerhetsstadgan i kategorin städer och regioner, för att kunna vara med och påverka trafiksäkerheten i Europa. Det europeiska trafiksäkerhetspriset delas ut till företag och organisationer som aktivt arbetar för trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Under 2009 har över 400 företag och organisationer skrivit på stadgan.
Linköpings miljökommunalråd Muharrem Demirok (C) och samhällsbyggnadsdirektör Lars Hågbrandt mottog på onsdagen utmärkelsen på plats i Bryssel.
- Europeiska trafiksäkerhetsstadgan inrymmer en oerhörd bredd inom trafiksäkerhetssatsningar, säger samhällsbyggnadsdirektör Lars Hågbrandt. Det känns fantastiskt att Linköping uppmärksammas i frågor som påverkar hela Europa.
Miljökommunalrådet Muharrem Demirok framhåller att den här utmärkelsen är ett starkt bevis för hur strategiskt viktig det är att fortsätta utveckla och driva trafiksäkerhetsfrågorna.

Exempel på åtaganden som Linköping gör:
1 . Av Linköpings fyrvägskorsningar för biltrafik är i dag cirka 27 procent hastighetssäkrade. Från 2009 till år 2020 planerar kommunen att bygga om 2 - 4 korsningar per år för bättre säkerhet för biltrafiken. Korsningarna utformas olika, till exempel med cirkulationsplatser, avsmalningar, höjda korsningar och gångfartsområden.
2. Av korsningarna för oskyddade trafikanter är i dag cirka 26 procent hastighetssäkrade. Från 2009 till år 2020 planerar kommunen att bygga om 5-7 korsningar per år för bättre säkerhet för gående och cyklande, bland annat genom att utforma gång- och cykelbanorna som förhöjda korsningar.
3. Linköping planerar att öka andelen gång- och cykelvägar som vi vinterväghåller med förhöjd standard (i dag cirka 86 kilometer). Dessutom kommer Linköping att förkorta insatstiderna för snöröjning av gång- och cykelnätet generellt sett.
4. I samarbete med polis, näringsliv och trafiksäkerhetsorganisationer kommer kommunen att göra informationskampanjer med fokus på särskilda grupper, till exempel för att få fler att använda cykelhjälm. Den europeiska trafiksäkerhetsstadgan är en plattform där EU-kommissionen upprättar åtaganden för trafiksäkerhet från europeiska aktörer. Kommissionen strävar efter att få lokala, regionala och nationella aktörer i varje EU-land att underteckna stadgan för att minska dödsfallen på Europas vägar. I dagsläget dör cirka 50 000 människor per år i Europa, på grund av bristande trafiksäkerhet. Den europeiska trafiksäkerhetsstadgans grundidé är att uppmuntra berörda parter att engagera sig i konkreta handlingsplaner för trafiksäkerheten under en treårsperiod. I september 2009 hade över 1 500 enheter skrivit under stadgan och gett löften som visar på större medvetenhet när det gäller trafiksäkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063