23948sdkhjf

Full fart Malmö-Hamburg!

Vectura ska simulera hur förbindelsen Rödby-Puttgarden ska kunna länkas till europeiska höghastighetsnätet för snabba tågresor Malmö-Hamburg. Kontraktet är värt 4 miljoner kronor.
Konsultföretaget Vectura har fått i uppdrag att analysera kapaciteten på den framtida kust-till-kust-förbindelsen mellan danska Rödby och tyska Puttgarden, i det så kallade Fehmarn Bält-projektet. Uppdraget vanns i ett samarbete med engelska Arup och danska Ramböll. Beställare är Femern A/S som är en del av det danska Sund og Belt A/S. Vectura ska också göra trafiksimuleringar av den framtida tågtrafiken mellan Malmö och Hamburg, och en särskilt detaljerad analys av driften av tåg vid själva förbindelsen samt området kring den.

– Själva förbindelsen förväntas bli ett av Europas största byggprojekt under perioden 2012-2018, och det är ett prestigeuppdrag för oss. Vi ser det här som ett strategiskt viktigt projekt, med tanke på de stora vinster som följer med en fast förbindelse. I dag tar det fem timmar med tåg från Malmö till Hamburg, men med en fast förbindelse över Fehmarn Bält minskas den tiden till tre och en halv timme, säger Mats Lithner , seniorkonsult och uppdragsledare på Vectura.

Om detta i framtiden skulle bli en del av det europeiska höghastighetsnätet kan tiden minskas med ytterligare en timme. Man räknar med att antalet tågresenärer på sträckan kommer att femdubblas när förbindelsen öppnas. Vectura ska göra trafiksimuleringar av den framtida tågtrafiken mellan Malmö och Hamburg. Uppgiften är komplex, bland annat ska grunddata om infrastrukturen samlas in från tre olika länder med skilda system. Simuleringen är mycket viktig och ska svara på frågan hur kapaciteten ser ut på sträckan under perioden 2018-2025, när den fasta förbindelsen är utbyggd. Länken kommer att bestå av 20 km fast förbindelse från kust till kust av antingen en bro eller tunnel och 4-5 km landsbygd. Beslut om huruvida det blir bro eller tunnel fattas under 2010 och avgörs efter en omfattande miljöanalys.

– En joint venture bestående av Vectura, Arup och Ramböll tilldelades uppdraget utifrån bästa metodbeskrivning och kompetens. Våra konkurrenter var tyska, danska och engelska konsultföretag. Att vi vann detta uppdrag i hård konkurrens är ett kvitto för Vectura att vår kompetens inom trafikanalyser är stark på den internationella marknaden. Uppdraget påbörjas inom kort och kommer att pågå till minst till 2011. Kontraktet är värt cirka 4 miljoner kronor, säger Mats Lithner.

FAKTA/Vectura
Vectura Consulting AB är konsulter inom transportinfrastruktur och rörelseplanering. Det nybildade bolaget övertog vid årsskiftet 2009 all verksamhet från Banverket Projektering och Vägverket Konsult. Vi erbjuder tjänster inom utredning och analys, projektering, bygg- och projektledning samt drift och underhåll inom områdena mark och samhälle, järnväg, anläggning och trafiksystem. Vi är cirka 1100 konsulter och finns på ett 40-tal orter i Sverige och etablerade i Danmark och Norge. Vecturas största kunder är Banverket, Vägverket, SL, kommuner, systemleverantörer och entreprenörer. Vectura betyder transport på latin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063