23948sdkhjf

Nu ska det forskas om turism

Nu startar Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och Hotell- och Restaurangfacket (HRF) Besöksnäringens Forsknings- och Utvecklingsfond. 

- SHR är idag en organisation för besöksnäringen, där inte bara hotell och restauranger, utan även mötesanläggningar, nöjesparker, campingföretag, skidanläggningar och andra ingår. En viktig del i vårt arbete är att driva utvecklingsfrågor och vi är stolta över att kunna sjösätta vår partsgemensamma FoU-fond tillsammans med HRF, säger SHRs VD Mats Hulth.

Fonden kommer att drivas i form av en ideell förening med syfte att främja vetenskaplig forskning och utvecklingsprojekt som är till gagn för företag och anställda i besöksnäringen och bidrar till en positiv utveckling av näringen som helhet.

- Att jobba med FoU fyller flera funktioner. Dels driver vi branschen framåt, dels manifesterar vi den ökade betydelse som vår näring fått i samhället. Besöksnäringen har idag en större export än de flesta industrinäringar, men det är också en näring som behöver massor av utveckling, säger Mats Hulth.

- Och i den utvecklingen måste de anställda vara representerade. Vi måste hitta nya vägar att skapa bättre villkor för de anställda, avseende arbetsmiljö, arbetstider, anställningsformer och möjlighet till personlig utveckling, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Branschen själv, via företag och fack, går inledningsvis in med åtta miljoner kronor per år i fonden, där ambitionen är en lika stor extern medfinansiering. De första projekten startas i början av 2010 varefter verksamheten byggs upp successivt. Vinnova är den externa part som hittills har stöttat uppbyggnadsarbetet, med kompetens och finansiering.

- Vinnova har varit en viktig part. Vi har genomfört ett gemensamt pilotprogram med flera spännande projekt, hämtat kunskap och fått finansiellt stöd, säger Ella Niia.

- Men vi öppnar upp för samarbete med många olika aktörer. Vi har FoU-behov inom vitt skilda områden, som arbetsmiljö, säsongsfrågor, energi, destinationsutveckling, företagsekonomi, kompetens­försörjning, evenemang och statistik. Nu har vi skapat ett verktyg att driva dessa frågor, säger Mats Hulth.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11