23948sdkhjf

Späckat program på Skansen

Skansens program för 2010 är fullmatat med stor betoning på bröllop.

Bröllopstemat börjar redan med en festlig vigsel på tolvslaget den 31 december, och fortsätter med Bröllopsmusik i Seglora den 28 mars. Då visas även klädslar, brudkrona, presenter och menyförslag. Sen planeras en rad aktiviteter om bröllop till de två veckorna i juni innan kronprinsessebröllopet den 19 juni. Den 6 juni överlämnas lysningspresenten till Kronprinsessan och herr Daniel Westling. Presenterna är varsin pläd som besökarna på Skansen vävde den 6-26 juni 2009.
Bröllopstemat avslutas med Värmländska bondbröllop den 4-5 sep. I veckan innan pågår förberedelserna med tillverkning av klänningar, att göra tråddockor och att tälja känningar i trä - dåtiden sätt att fråga chans, pappersblommor till brudsmyckningen och dukning av bröllopsborden i Ekshäradsgården. På lördagen och söndag sker vigsel och högmässa enligt den gamla ordningen i Seglora kyrka. När vigsel är klar rider förridarna i sporrstreck till gården sedan kommer bröllopsföljet.

Det blir påskmarknad på Bollnästorget 1 till 5 april och påskdukat i de kulturhistoriska miljöerna. Valborg
firas den 30 april med eldar, vårtal, körsång och underhållning från Sollidenscenen. Nationaldagen den 6 juni firas med stort festprogram, kortege från slottet med den kungliga familjen och stor uppslutning på Sollidenplan.
Det blir också traditionellt midsommarfriande med midsommarstång, små grodorna, folkmusik från Sverige och andra länder är i år 25 - 27 juni, och inramas av slåtter, buföring och fåren som blir av med vinterullen I midsommartid som börjar redan 21 juni.


Populära Allsång på Skansen har premiär tisdag den 29 juni.Det blir vidare kvällar med jazz på Sollidenscenen med premiär den 30 juli och sen pågår de alla måndagar fram till 23 augusti.

Under hösten blir det höstmarknad 25-26 september, julmarknad 27-28 november,4-5, 11-12 och 18-19 december och självfallet nyårsklockor och fyrverkeri den 31 december.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078