23948sdkhjf

Nystart för bioförgasning

Energimyndigheten väntas bistå med totalt 362 miljoner kronor till nystart av VVBGC, Växjö Värnamo Biomass Gasification Centre, som Sydkraft byggde på 1990-talet.
Under sitt möte den 10 december beslutade Energimyndigheten att tilldela VVBGC, Växjö Värnamo Biomass Gasification Centre, 25 miljoner kronor för att genomföra bland annat detaljprojekteringen av ombyggnaden av förgasningsanläggningen i Värnamo, som Sydkraft byggde på 1990-talet.

Projektet i Värnamo omfattar projekteringen, ombyggnad av anläggningen och genomförandet av ett antal tester och demonstrationer med målet att framställa en syntesgas lämpligt för vidareförädling till andra generationens fordonsbränslen av olika slag. Hela kostnaden för det fyra år långa projektet är beräknad till 450 miljoner kronor varav Energimyndigheten förväntas svara för 75 procent.

Ett antal stora företag, som ska stå för resterande 25 procent av kostnaderna, har under året samarbetat i ett antal arbetsgrupper för att utforma projektet i detalj. Även om det mesta är klart kvarstår en del detaljer innan alla avtal är klara, speciellt som ytterligare ett mycket starkt företag anmälde sitt intresse att delta för en kort tid sedan.

Detta är en av orsakerna till att Energimyndigheten inte godkände hela projektbeloppet på en gång. En annan är att Energimyndigheten budgetsituation inte medgav att ta hela beslutet för fyra år vid ett tillfälle.

För VVBGC är beslutet mycket positivt. Arbetet som har planerats för det kommande halvåret kan nu i huvudsak genomföras. Under tiden bör partnerföretagen hinna slutföra kontraktsskrivningen och Energimyndigheten få klarhet om sitt budgetläge.

VVBGCs projekt gäller förgasning av biomassa, det vill säga skogsavfall, träflis, jordbruksavfall och liknande till en syntesgas som är lämplig för tillverkning av biobränslen för transportsektorn; bio-metanol för dagens bensindrivna ottomotorer, bio-DME för dieselmotorer eller biogas för gasfordon. Det gäller en nyckelteknik för att nå den koldioxid reducering som man nu förhandlar om i Köpenhamn.

Uppskalningen och demonstrationen av förgasnings- och reningstekniken, som planeras i Värnamo, är de avgörande stegen inför en storskalig introduktion av andra generationens biodrivmedel för fordonssektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078