23948sdkhjf

Värmlandstrafik stoppar kontanthandel

- Vi vill minska rånrisken. Det ökar säkerheten ombord på bussarna, både för förarna och för resenärerna, säger Värmlandstrafiks vd Lars Bull. Efter årsskiftet går det inte längre att betala kontant ombord på bussarna.
Det började med ett krav från bussförarnas fackliga organisation Kommunal. Kontanterna borde bort från bussarna. Statliga Arbetsmiljöverket höll med och Swebus i Värmland blev ålagda att avskaffa kontantbetalningen.
- Det är ju vi på Värmlandstrafik som beslutar om penninghantering, priser och biljettyper, säger Lars Bull. Vi beslöt att gå med på önskemålen. Kontantstoppet införs från årsskiftet på bussarna. Men de nya möjligheterna till betalning inför vi innan dess, så att vi själva, förarna och resenärerna ska hinna vänja sig vid systemen.

Sms-biljett för tätort har funnits i Värmland sedan 18 augusti. Den här veckan inför Värmlandstrafik även en sms-biljett för hela länet. Priset för läns-sms-biljetten är samma som för vanliga kontantbiljetter exklusive trafikkostnader.
Värmlandstrafik har sedan tidigare en tjänst med tidtabeller i mobil. Nu har samma leverantör, Infospread i Jönköping, skapat en tilläggstjänst i det systemet. Den som ska köpa sms-biljett för en resa i länet, utanför tätorterna, använder sig av en reseplanerare i mobilen. Samma reseplanerare som funnits i många år på webbplatsen.
- Så vitt vi vet finns inte motsvarande system någonstans i Europa, säger Stefan Johansson från Infospread.

Den här veckan öppnar Värmlandstrafik också sin webbshop på webbplatsen. Där går det att köpa olika sorters periodkort eller laddning till Respass värdekort. I början bygger webbshopen på att Värmlandstrafik skickar särskilda värdecheckar som resenären betalar med på bussen. I ett kommande nytt biljettsystem kommer betalningen att kunna överföras direkt till
kortet.

Nästa vecka kommer så den tredje nya möjligheten för resenärerna; att betala med bankkort i särskilda terminaler ombord på bussarna.

På Värmlandstrafiks tåg går det även i fortsättningen att betala kontant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125