Rasta vill ha fler som handlar
Det är för många som bara kissar och för få som handlar, menade Dan Tervaniemi, vd för Rasta Sverige, när han i torsdags berättade om sina 21 serviceanläggningar inför 30-talet bussägare och researrangörer på Åby-travet i Mölndal.
Värdarna hade bjudit in sina kunder för några timmars umgänge och information. Att träffen hölls på Åby-travet var naturligt med tanke på att Rasta sedan drygt ett år driver all restauration där. Man har även motsvarande verksamhet på Ullevi. Deltagarna bjöds inledningsvis på en härlig lunchbuffé.
Koncernen Rasta Group, där Jan Bengtsson är vd, har tre affärsområden - 21 serviceanläggningar, Åby och Ullevi samt nybyggda hotellet Grand Hotel Opera i Göteborg. Omsättningen enligt Jan Bengtsson var 2008 runt 300 miljoner kronor med ett resultat före skatt på 21 miljoner.
- Trots finanskrisen verkar det som om 2009 kommer att bli ett ännu bättre år, vårt bästa någonsin ekonomisk sett, menade Jan Bengtsson. Det finns flera faktorer som påverkat som att många svenskar turistat i Sverige, många utländska turister, många evenemang på både Åby och Ullevi som lockat många. Ta bara hockeymatchen utomhus på Ullevi mellan Frölunda och Färjestad. Det kom drygt 31 000 åskådare.
Jan Bengtsson berättade också kort om Hotel Opera som har 198 rum och klassas som ett fyrstjärnigt hotell.
- Men det finns också en trestjärnig del, gamla Ekoxen, som är hopbyggt med det nya hotellet. Där kan vi erbjuda bussgrupper rum för 495 kronor natten.
Men en frispråkig Dan Tervaniemi ville också lyfta frågan om Rastas servieanläggningar. 1996 var andelen bussar som stannade på en Rastaanläggning 40 procent av det totala antalet besökare. Idag är siffran nere i 20 procent.
- Det måste vi göra något åt. Jag är medveten om att vi måste fixa både bättre mat och till bättre priser på vissa ställen och vi måste hitta en lösning för förarna. Vi har ju tagit fram ett vipkort som de kan använda för mat och fika som jag hoppas att fler vill använda.
Men det var det där med toaletterna. De kostar stora pengar att hålla rena enligt Dan. Någon föreslog att man skulle införa den tyska modellen med vändkors och att man betalar en slant för att använda toaletten. För en tia eller en euro får man sedan en kupong som man kan använda i kiosken eller restaurangen. Skicka ut en förfrågan till bussbolagen om vad bussägarna vill ha, var budskapet till Rasta.
Sedan var det Peter Janssons tur att berätta om Stena Lines/Scandlines nya försäljningsorganisation som bland annat innebär att man skapat en gemensam skandinavisk säljorganisation som ska ge bussresearrangörerna en bättre service.
Mattias Frost från DKW Euroservice berättade om DKWs kort som kan användas i Europa och som ger en mängd fördelar för den tunga trafiken. Man kan använda kortet till nästan allt. Egentligen är det mat och dryck som är undantaget.
Dagen avslutades med information från Scania om Yrkeskompetensbeviset och vad man ska tänka på för att köra både sparsamt ekonomiskt.
Leif Rydbäck, Kjellgrens Buss i Tranemo, sammanfattade dagen med att man får några timmars umgänge med kolleger, god lunch och bra information från värdarna.
En och annan stannade också kvar för att dryga ut kassan då det var travkväll på Åby. Det blir också stor final för hela evenemanget när det blir bussfest i samband med TUR-mässan i mars.