BR: Steg i rätt riktning
Näringsdepartementet presenterade förslag till Ny kollektivtrafiklag 19 februari. Förslaget är ett steg i rätt riktning enligt BR. Men den kommersiella trafikens marknadsutrymme kan begränsas genom det nya regelverket, varnar branschorganisationen.
– Att regeringen nu går från ord till handling och formulerar en ny lag för kollektivtrafiken är glädjande. Lagen ger möjlighet att skapa en kollektivtrafik där alla aktörer med resenären i centrum kan utveckla nya moderna tjänster för alla som reser kollektivt. För oss bussföretagare ger lagstiftningen möjlighet att på våra egna regionala marknader starta busslinjer som utgår från lokala be–hov och önskemål. Det ger också möjlighet för oss att växa, ut–vecklas och anställa fler, säger Anders Lundström , ordförande i BR.
Anders Lundström deltog tillsammans med BRs förbundsdirektör Anna Grönlund i den hearing kring Ny kollektivtrafiklag som hölls på Näringsdepartementet idag.
BR ser dock en risk för att offentligt finansierad trafik kan tränga undan såväl kommersiell interregional trafik som kommersiell regional trafik med den nya lagen. Detta bland annat till följd av att den ökar möjligheter till regional samverkan mellan offentliga aktörer. Förvisso förutsätter den nya lagstiftningen att de nya regionala kollektivtrafikmyndigheterna och de aktiebolag som ska hantera det offentliga åtagandet tar tillvara den kommersiella kollektivtrafikens intressen. Men väljer myndig–heterna istället att i första hand etablera offentligt upphandlad och finansierad trafik med trafikplikt kan följden bli att den kommersiella trafikens marknadsutrymme begränsas.
– Vill regeringen se en verklig förändring i linje med inten–tionerna i den nya lagen är det viktigt att den praxis som kommer att utvecklas när lagen trätt i kraft 2012 noga följs upp. Vi ser behov av ett andra steg i denna lagstiftningsprocess, där man dels kan justera effekter som inte är önskvärda, dels hanterar de frågor man redan nu anser behöver mer tid för att lösas på ett bra sätt. Här tänker jag till exempel på frågan om ansvar och verksamhet på landets stationer och terminaler, säger Anders Lundström och fortsätter:
– Branschens samverkan och process kring planering, upphandling och avtal blir mot bakgrund av denna lagstiftning än viktigare. Vi kommer därför fortsätta aktivt med vårt eget arbete för branschens gemensamma utveckling inom ramen för ”Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik”.