23948sdkhjf

Transportstyrelsen kollar körtid

Transportstyrelsen föreslår i en lägesrapport att kontrollen av kör- och vilotider i företag finansieras med avgifter. Lägesrapporten innehåller dock inga förslag på avgiftsnivåer.
Transportstyrelsen fick i december i uppdrag av regeringen att föreslå hur en flytt av företagskontroller av kör- och vilotider från Polisen till Transportstyrelsen ska kunna genomföras.

Enligt förslag från regeringen ska Transportstyrelsen ta över verksamheten den 1 januari 2011. En lägesrapport lämnades till näringsdepartementet den 1 mars.

Lägesrapporten innehåller förslag på hur kontrollverksamheten ska bedrivas inom Transportstyrelsen. Vi beskriver även EU-rättsliga förutsättningar för olika modeller av kontrollverksamhet. Slutsatsen blir att vi förordar att kontrollen av kör- och vilotider även fortsättningsvis ska ske genom en så kallad myndighetskontroll.

Transportstyrelsen föreslår, i enlighet med lagrådets uppfattning om tillsyn, att kontrollen av kör- och vilotider i företag finansieras med avgifter. Lägesrapporten innehåller dock inga förslag på avgiftsnivåer.

Kör- och vilotider regleras via EU-lagstiftning och syftet med förändringen är att jämställa konkurrensen mellan företagen i branschen, och indirekt att främja trafiksäkerheten och förarnas arbetsvillkor.

Kontrollen av företag bygger på uppgifter om deras förares kör- och vilotider och underlaget för kontrollerna är huvudsakligen uppgifter från analoga och digitala färdskrivare.

Uppdraget om att ta över kör- och vilotider från polisen lämnas in samordnat med uppdraget om att införa avgifter för yrkestrafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109