23948sdkhjf

östergötland biogasdubblar

Biogas Öst hänger på kollektivtrafikens fördubblingsarbete: Nu har gasaktören fattat beslut om att fördubbla biogasproduktion i Östergötland till 2020.
På uppdrag av Biogas Öst har en utredning genomförts som kartlägger utbud och efterfrågan på biogas i sex län i östra Mellansverige, däribland Östergötland, fram till 2020. Olika scenarier har tagits fram och slutsatsen är att biogasproduktionen i Östergötland kan nära nog fördubblas de kommande tio åren. Det finns dock risk för att efterfrågan springer ifrån produktionstakten och det är av stor vikt att fortsatta åtgärder sätts in för att öka biogasproduktionen i länet.

I Östergötlands län produceras det under 2009 cirka 77 GWh fordonsgas, vilket motsvarar ungefär 8,5 miljoner liter bensin. Produktionen har mer än väl kunnat möta efterfrågan under 2009 varför ingen naturgasinblandning varit nödvändig. Ett visst överskott har även kunnat levereras till andra län i regionen. Utifrån idag tillgängliga uppgifter över produktion och efterfrågan samt alla (kända) framtida planer i länet har beräkningar och uppskattningar för de kommande åren genomförts. Utredningen indikerar att produktionen av fordonsgas, i ett lågt scenario, kommer öka till runt 94 GWh år 2020, vilket inte är tillräckligt för att möta den ökande efterfrågan.

I ett högt scenario, som även inkluderar fordonsgasproducerande gårdsanläggningar, fås en uppskattad produktion på omkring 134 GWh år 2020. Detta beräknas tillräckligt för att tillgodose efterfrågan från kollektivtrafikens bussar samt sopbilar, men beroende på hur marknaden för gasdrivna personbilar och taxi utvecklas kan även det höga scenariot visa sig otillräckligt för att täcka länets behov. Det är betydelsefullt för biogasutvecklingen i regionen att man även i framtiden har möjlighet att exportera biogas till län med underskott.

På grund av att nuvarande överskott på biogas skulle kunna vändas till ett underskott är det viktigt med kraftfulla åtgärder på flera fronter. Rapporten lyfter fram en rad punkter som anses viktiga för att öka biogasproduktionen och expandera marknaden. Tre av dessa är att samtliga kommuner bör införa väl fungerande utsortering av matavfall från hushåll, restauranger, verksamheter och butiker varpå avfallet går till rötning, att regionen utvecklar fler regionala och lokala gasledningsnät för att säkra distributionen och öka tillgängligheten på gas samt att staten och lokala politiker säkrar tydliga och långsiktiga spelregler för biogas som fordonsbränsle för såväl producenter som konsumenter. Betydligt fler aktörer kommer då våga ta steget att investera i den biogasproduktion som tydligt efterfrågas i länet. Det är även viktigt med en ökad acceptans för naturgasinblandning tills nya biogasanläggningar har kommit igång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062