23948sdkhjf

Fordonsgasen ökade i januari

Försäljningen av fordonsgas ökade med 32 procent i januari 2010 jämfört med samma period förra året. Det framgår av statistik från Gasföreningen. 
Efterfrågan på gas till bussar och bilar ökar kraftigt. I januari såldes totalt 6,7 miljoner normalkubikmeter gas till fordonsdrift. Det är en ökning med 32 procent jämfört med januari 2009. Fordonsgas är det samlingsnamn för all gas, biogas och naturgas, som används för fordonsdrift. Gas ger betydligt lägre utsläpp av koldioxid, partiklar och kväveoxider jämfört med bensin och diesel.

Fordonsgas har under de senaste åren kommit att utgöra en allt större volym av den totala drivmedelsförsäljningen. Försäljningen av fordonsgas ökade med 18 procent 2009 jämfört med 2008. Andelen förnybar gas har ökat stadigt och sedan 2006 utgör biogasen mer än 50 procent av all fordonsgas. Fordonsgasen ersatte förra året bensin och diesel motsvarande 45 000 personbilar. Det innebär en minskning av koldioxidutsläppen med ca 130 000 ton.

– Vi ser ett stort och växande intresse för fordonsgasen och dess miljönytta. Gas erbjuder också lösningar för den tunga lastbilstrafiken som står för en betydande andel av utsläppen i Sverige. Volvo startar nu fältprov för att köra dieselmotorer på gas vilket känns oerhört positivt och framtidsinriktat, säger Michelle Ekman , fordonsgasansvarig vid Gasföreningen.

Volvo Lastvagnar har kommit långt i utvecklingen av metandieseltekniken. En teknik som erbjuder en mycket attraktiv kombination av minskade koldioxidutsläpp, hög energieffektivitet, bra körbarhet och låga underhållskostnader. Kombinationen gasformig metan och diesel i en dieselmotor ger dubbla räckvidden mot en traditionell gasmotor med tändstift. Med flytande metangas fyrdubblas den jämfört med en typisk gaslastbil idag, vilket gör tekniken mycket intressant för fjärrtrafik. Fältprov med metandieselteknik för gasdrift inleds nu tillsammans med sex svenska åkerier på fyra orter i Sverige som ska köra bilarna i daglig när- och fjärrtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062