23948sdkhjf

MP: Kameraövervaka SL:s väktarrum!

Övervakningsameror i SL:s väktarrum för att öka rättssäkerheten, det föreslår Miljöpartiet i SL:s styrelse 23 mars eftersom partiet anser att väktarna kränkt personer som saknat färdbevis.
Moderaterna har låtit Securitas ta över biljettkontrollen i SL-trafiken. Det finns vittnen om oetiska ingripanden som fått Miljöpartiet att reagera och kräva en tydlig redogörelse för vilka befogenheter väktarna har och vilken utbildning de fått i etik och bemötande.

– Ett otäckt anonymt vittnesmål kommer från en ung kvinna som smitit igenom spärren men hade giltigt färdbevis och som trots det låstes in i väktarrum och utsattes för kroppsvisitering. Det är i lagens mening inte ett brott att hoppa över en spärr och utan kameror i väktarrummen står ord mot ord, säger Yvonne Blombäck , Miljöpartiets styrelseledamot i SL.

Hon efterlyser nu fler vittnesmål från resenärer som kanske känt sig kränkta av vakter.

– Ytterst handlar det om förtroendet för säkerhets- och trygghetsarbetet i SL-trafiken och väktarnas trovärdighet i yrkesrollen. Moderatledningen i SL har tyvärr inte lyckats med tryggheten i trafiken under den här mandatperioden, säger Yvonne Blombäck.

Miljöpartiet föreslog redan vid förra styrelsemötet att fler trygghetstelefoner ska installeras - fasta telefoner på stationer och perronger som går direkt till SL:s trygghetscentral. Men idén avslogs av SL-styrelsen.

Rt-forum.com ställde redan när SL valde Securitas för biljettkontrollen frågan om inte detta kunde betyda att kontrollanterna även skulle få befogenhet att utföra ingripanden mot personer utan biljett som vägrat uppge sitt personnummer. Detta förnekades av SL som då sa att Securitas-personalen som jobbade med biljettkontroll endast skulle kontrollera biljetter och ingenting annat. Nu anklagar alltså Miljöpartiet SL och Securitas för att väktarna som utfört biljettkontrollen även fungerat som vanliga Securitas-väktare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109