23948sdkhjf

Uppåt igen för turismen

Resor och övernattningar ökar med 3 procent 2010. Den prognosen gör Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) genom ett nytt index.
Resandet till, från och inom Sverige samt antalet gästnätter beräknas öka med 3 procent under 2010. Den prognosen gör Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) genom ett nytt index. Prognosen, som visar en ökad efterfrågan på flyg, tåg och bilresor samt gästnätter, ger en tydlig signal om att resandet nu ökar igen.

RTS nya index baseras på volymer från alla trafikslag samt antal gästnätter. Data från befintliga statistikunderlag sammanställs och analyser görs sedan utifrån bland annat långa trender som exempelvis resvanor och korta faktorer som valutaförändringar, disponibel inkomst, arbetsmarknad och kapacitet inom näringen.

Utfallet för 2009 visar att resandet och boendet hamnar på samma höga nivå som rekordåret 2008, men med stora skillnader mellan trafikslagen. Flest resenärer tappade flyget med 9 procent, medan bilresandet och gästnätter ökade med 1 procent respektive 2 procent.

– För år 2010 är utvecklingen annorlunda. Prognosen visar att resor och övernattningar sammantaget kommer att öka med 3 procent för 2010 och att gästnätterna samt alla transportslag kommer att växa, utom rederierna. Detta beror på att rederierna är känsligare för valutaförändringar då kronan har stärkts under 2010, säger Björn Arvidsson, analyschef, RTS

Utfall för 2009 Prognos för 2010
Rederier - 3 procent Rederier - 5 procent
Flyg -9 procent Flyg + 3 procent
Tåg -2 procent Tåg + 3 procent
Biltrafik +1 procent Biltrafik + 3 procent
Gästnätter + 2 procent Gästnätter+ 4 procent
Utfall RTS Index 2009* = 0 Prognos RTS Index 2010: + 3 procent

– På längre sikt kommer både det internationella och inhemska resandet att öka betydligt de närmaste 10 åren. Det är viktigt att redan nu planera för en utvecklad tillgänglighet till de svenska attraktionerna. Prognosen är därför till stor nytta för destinationsutvecklare och infrastrukturhållare. Historiskt sett bar alla vägar till en fabrik. För en hållbar och långsiktig turismutveckling måste vi se till att alla vägar leder fram till våra turistattraktioner, säger Jan Lundin, VD, RTS .

RTS Index publiceras kvartalsvis, med syfte att tillhandahålla alla rese- och turistnära verksamheter ett prognosverktyg som förutser, underlättar och berättigar planerade satsningar och investeringar i näringen.

*I det sammanvägda indexet har biltrafik och gästnätter en större tyngd än övriga trafikslag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109