23948sdkhjf

Mobilen ska öka kollektivresandet

Smarta reseplanerare i mobilen ska få oss att ställa bilen och ta bussen istället. KTH står i startgroparna för att ta fram nästa generations reseplanerare.
Mobila applikationer har en stor potential att effektivisera stadstrafiken och göra den mer miljövänlig. Centre for Sustainable Communications vid KTH i Stockholm har fått nio miljoner av Vinnova för att ta fram nästa generations reseplanerare.

Tanken är att forska om utformning och införande av en mobil reseplanerare, som ska ge omfattande information om hur vi kan ta oss fram med bil, cykel eller kollektivtrafik i Stockholm och andra svenska regioner.

– Målet är att få fram en världsledande reseplanerare som mobiltjänst som hjälper folk att resa klimatsmart, säger Mattias Höjer, föreståndare på Centre for Sustainable Communications vid KTH.

En sådan tjänst behövs. Trafikens andel av klimatutsläppen är cirka 20 procent. Skulle den kunna minskas genom ett större användande av kollektivtrafik är en miljövinst gjord.

Mobiltjänsten ska bygga på en vidareutveckling av Trafiken.nu, en avancerad webbplats för att planera resor. Det ska gå att hitta den optimala resan som kombinerar olika trafikslag på bästa möjliga sätt. Realtidsbaserad information om bil, buss, taxi, färdtjänst, lånecykel, vanliga promenader och andra sätt att ta sig fram i stadsmiljö ska leda till att folk väljer klimatsmarta resalternativ.

– En bra mobiltjänst behövs, för störst nytta av en reseplanerare har man på resande fot när man ska ta beslut om färdväg, eller justera färdväg under resan, säger Anna Kramers, KTH-forskare och delprojektledare.

I slutändan är det tänkt att den mobila reseplaneraren ska kunna hjälpa användaren att slå upp vilka olika alternativt inklusive tidsåtgång och miljöpåverkan som finns till hands, på ett enkelt och användbart sätt.

– Mobiltjänsten ska även lära sig användarens beteende och resemönster och ta fram den bästa resvägen utifrån detta. Det handlar om att göra Trafiken.nu ännu bättre, mer tillgänglig, med fler funktioner. Vilket i förlängningen även inkluderar möjlighet att betala resor med lokaltrafik direkt i mobilen, säger Anna Kramers.

Hon tillägger att målet med den mobila reseplaneraren är att få så många som möjligt att åka med kollektivtrafiken istället för att använda den egna bilen.

Projektet tilldelas 9 miljoner kronor inom ramen för Vinnovas utlysning Miljöinnovationer och är ett samarbete mellan CESC, Stockholms stad, Trafiken.nu, Regionplanekontoret, Trafikverket, Institutet för Framtidsstudier och Ericsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094